Nová republika 1/8 (2018)

Připravil Dalibor Zíta. Série rozhovoru o tom, jak se mladí Češi dívají na současný stav země a jak by budovali nový stát, kdyby k tomu dostali možnost.

Hovoří Ondřej Kania, Michal Mižigár, Danka Humlová, Jan Skalík, Eman Ghalebová, Jan Lukačevič, Filip Sedlák a Johanna Nejedlová.

Natočeno 2018. Premiéra říjen 2018 (ČRo Rádio Wave).

Pozn.: Nová republika je série osmi unikátních rozhovorů s výraznými osobnostmi z řad mladých Čechů, které publikujeme u příležitosti 100. výročí vyhlášení československé nezávislosti. Redaktor Radia Wave Dalibor Zíta spolu s podnikatelem Ondřejem Kaniou, sociálním pracovníkem Michalem Mižigárem, dětskou onkoložkou Dankou Humlovou, ekologem Janem Skalíkem, studentkou Eman Ghaleb, vědcem Janem Lukačevičem, knězem Filipem Sedlákem a aktivistkou Johannou Nejedlovou hledal odpověď na otázku, jak se mladí Češi dívají na současný stav země a jak by budovali nový stát, kdyby k tomu dostali možnost. Rozhovory z cyklu Nová republika můžete poslouchat od pondělí 8. října ve vysílání a na stránce Nové republiky.

Lit.: anonym: UDÁLOST. Nová republika: Poslouchejte unikátní sérii rozhovorů o budoucnosti Česka s mladými osobnostmi. In web ČRo Radio Wave, b. d. (říjen 2018) (článek). – Cit.:  Sto let československé a české nezávislosti je za námi. O historii země a národa můžeme diskutovat, ale odkaz posledního století zůstává neměnný. Budoucnost Česka je ovšem otevřená. Jak se mladí Češi dívají na současný stav země a jak by budovali nový stát, kdyby k tomu dostali možnost? Po odpovědích jsme pátrali v novém projektu Radia Wave Nová republika.

Věda a výzkum, školství, sociální otázky, životní prostředí, migrace… To jsou oblasti, ve kterých Česko často zaostává za jinými vyspělými státy, a v rychle se měnícím světě je budeme muset urgentně řešit. Nejen tento úkol, ale i obecné hledání a redefinice smyslu národní existence začíná dopadat na lidi z nejmladších generací, kteří sice sotva dostudovali vysoké školy, ale často už dosáhli mimořádných úspěchů v nejrůznějších oborech. V projektu Nová republika jsme se proto rozhodli vyzpovídat osm výrazných osobností z řad mladých Čechů, kteří většinou ještě nepřekročili třicítku, a spolu s nimi se pokusit narýsovat možné scénáře pro budoucnost Česka.

Redaktor Radia Wave Dalibor Zíta diskutoval s podnikatelem Ondřejem Kaniou, sociálním pracovníkem Michalem Mižigárem, dětskou onkoložkou Dankou Humlovou, ekologem Janem Skalíkem, studentkou Eman Ghaleb, vědcem Janem Lukačevičem, knězem Filipem Sedlákem a aktivistkou Johannou Nejedlovou.

Zajímá vás, v čem se jejich názory liší, na kterých problémech a výzvách současného Česka se shodnou a jak vidí budoucnost země perspektivou svých oborů? Rozhovory z cyklu Nová republika můžete poslouchat od pondělí 8. října ve vysílání a na webu Radia Wave, kde vám nabídneme i původní delší verze rozhovorů.

Talkshow Radia Wave prolétne ve středu 24. října československým stoletím v doprovodu Magdy Vášáryové a youtubera Kovyho. Rozhlasové leporelo Aleše Stuchlého, Daniela Řeháka a Prokopa Vejdy začne ve 20:00, lístky jsou k dispozici na pokladně a webu Divadla Archa. V úterý 30. října pak proběhne tradiční Audioport – společné vysílání Radia Wave a slovenského Rádia FM z Bratislavy, jehož tématem budou milníky české a slovenské popkultury.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)