Buď pochválen Putin na Artěku. Nohavica a rukáv taky (2018)

Eva Turnová. Glosa.

Natočeno 2018. Premiéra 9. 11. 2018 (ČRo Plus, 3 min.) v cyklu Glosa Plus.

Lit.: Turnová, Eva: Eva Turnová: Buď pochválen Putin na Artěku. Nohavica a rukáv taky. In web ČRo Plus, 9. listopad 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Za dob Sovětského svazu navštěvovaly mezinárodní pionýrský tábor Artěk statisíce dětí z východního bloku.

Hned po příjezdu vklouzly do erárních hadrů a odpochodovaly do paneláků, kde je čekaly tvrdé pryčny a hustý dril. Stejně jako desatero přikázání pro křesťany platilo v Artěku nepsané pravidlo, že kdo bude vzorným pionýrem, dostane se do bolševického ráje.

Místo „nepokradeš“ a „nesesmilníš“ tu frčely mantry „miluj Stalina a posílíš mír“ a „pracující lid potřebuje práci“.

Já jsem si zavřela cestu k červenému šátku a do tábora tím, že jsem řekla pionýrský slib pozpátku: „ijubils deřp imývs yhurd…,“ a tudíž jsem se celá léta musela spokojit s puťákem kolem Ještědu.

Spolu s ukrajinskými podniky na Krymu spadl před pár lety ruské vládě zpět do klína i objekt Artěk, jenž mezitím roky chátral. Striptérky z Rostova na Donu v čele s majitelem klubu Semkinem se rozhodly tábor zrekonstruovat. Díky exkluzivitě dívek se projekt vydařil, ale stále chybí aktuální nosná idea, která by evokovala ideu ráje.

Puťák k Ještědu

Putin nedávno přišel s myšlenkou zaplnit celý objekt bronzovými odlitky ruských občanů i cizinců, kteří byly vyznamenáni medailí za upevnění přátelství mezi národy.

Od roku 1999, kdy o udělování této ceny rozhodl bývalý ruský prezident Boris Jelcin, je již vyznamenaných osobností téměř tisíc, včetně našeho bývalého prezidenta Václava Klause a dalších nominovaných, dokonce až z daleké Ostravy. Striptérky jednohlasně hlasují pro, jelikož spousta vyznamenaných je jim blízká svým naturelem.

Majitel klubu ale namítá, že pokud by sochy byly vyrobeny v životní velikosti, komplet s rukávem i nohavicou, tak by se, vzhledem k rapidně vzrůstajícímu počtu vyznamenaných, do objektu už nevešli žádní pionýři, on by si nemohl splnit svůj sen z dětství a definitivně to s ním sekne.

Zatím se tedy postavil ke vchodu do areálu automat „Putiňák“, a kdo jde kolem, může zmáčknout tlačítko s nápisem „put in“ a vhodit koncept.

Já tam teda nejedu, dám radši puťák k Ještědu.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)