Interview Plus – Oliver Dlouhý (2018)

Zakladatel a ředitel společnosti Kiwi Oliver Dlouhý je hostem v Interview Plus. Jak bude vypadat expanze vyhledávače letenek Kiwi do Číny a Izraele? Co pro tuto velmi rychle rostoucí firmu představuje největší bariéru v dalším růstu? Ohrozí firmu typu Kiwi brexit? Moderuje Michael Rozsypal.

Natočeno 2018. Premiéra 19. 12. 2018 (ČRo Plus, 11:34 h.).

Lit.: Rozsypal, Michael – ert (= Erhart, Michael): Číňané jsou technologicky napřed, na všechno mají jednu superaplikaci, říká zakladatel Kiwi.com. In web IRozhlas, 24. 12. 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Český vyhledávač nejvýhodnějších letenek Kiwi.com expanduje do Izraele a Číny, kde jeho zástupci podepsali strategickou smlouvu s aerolinkou Spring Airlines. Zakladatel a ředitel společnosti Kiwi Oliver Dlouhý byl hostem v pořadu Interview Plus.

„Je to pro nás velmi důležitý milník. Slibujeme si od toho, že budeme moci tuto aerolinku prodávat v Číně i na západních trzích,“ vysvětluje zakladatel a ředitel Kiwi.com Oliver Dlouhý.

Dostat se na čínský trh je podle něj pro západní firmy nutností, a to nejen kvůli jeho velikosti. Číňané prý zcela přeskočili éru osobních počítačů a mají tak náskok ve vývoji mobilních aplikací i v tom, jak používají mobilní telefony, což v horizontu 5–10 let přijde i do Evropy.

„Tady například máme pro každou službu jednu aplikaci, oni mají 3–4 superaplikace, které vám zajistí úplně všechno. Pro uživatele je to pohodlnější – rozvoz jídla, objednání taxi nebo spotřebitelský úvěr vyřeší z jedné aplikace,“ popisuje.

Kapitalismus v komunismu

Dlouhý potvrzuje, že pro vstup na čínský trh je důležitá politická podpora. „Hodně dbají na etiketu a proces seznamování. I když máte dobrý produkt, tak podnikatelé hodně dají na doporučení z politické sféry. Nebo musejí dát,“ přibližuje.

V případě Kiwi.com pomohl generální konzul v Šanghaji Richard Krpač. „Propojil nás s firmami, ke kterým jsme se už dlouho snažili dostat. Byť s námi do té doby komunikovaly, bylo to vždy takové vlažné. Ve chvíli, kdy se do toho zapojil pan Krpač a jeho tým, začaly nás brát vážně a setkali jsme se s nejvyššími představiteli těch firem,“ doplňuje.

„Spolupracujeme s podnikateli, kteří se snaží vytvořit dobrou službu. Nechtěl bych hodnotit politickou stránku věci,“ říká dále.

Není ale podnikání v autoritářském státě rizikové? „Je to takový kapitalismus v komunismu. Firmy, se kterými jednáme, jsou tvrdě kapitalistické a rozhodují se pragmaticky. Ale nemyslím, že je to pro byznys škodlivé. Neznám moc západních firem, které by na to doplatily,“ uzavírá.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)