Večerní Host Radiožurnálu – Tomáš Šebek (2019)

Ve studiu Radiožurnálu s chirurgem Tomášem Šebkem o jeho misi s Lékaři bez hranic v Jemenu. Ptá se Vladimír Kroc.

Natočeno 2019. Premiéra 13. 3. 2019 (ČRo 1 Radiožurnál, 21:05 h).

Lit.: Kroc, Vladimír – Duchková, Anna: Tomáš Šebek o misi v Jemenu: Kalašnikov je tam něco jako doplněk k šatům. In web ČRo 1 Radiožurnál,  13. březen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Chirurg Tomáš Šebek se vrátil ze své šesté mise s Lékaři bez hranic. Po Haiti, Afghánistánu a Jižním Súdánu odjel pomáhat do válečného Jemenu. Stejně jako o svých předchozích misích, i o této chystá vydat knihu. Měla by se jmenovat Ohňostroj v Jemenu.

„Zatím je to pracovní název, ale ohňostroj by v něm měl zůstat. Zjistil jsem totiž, že jméno Tomáš v arabštině znamená petarda nebo ohňostroj,“ směje se Tomáš Šebek. „Jemenci mají hrozně rádi pyrotechniku, takže moje jméno si osvojili velmi rychle.“

Zemi sužuje válečný konflikt od jara 2015. Stojí v něm proti sobě dvě strany a dva prezidenti, obě si nárokují vládu. Do toho je zainteresovaná i řada okolních velkých států a navíc na území Jemenu operuje Al-Kaidá, takže ve hře je spousta ambicí a tenzí, vysvětluje pozadí konfliktu český chirurg.

Válka v Jemenu mi připomněla, jak strašně málo stačí, aby se v zemi, která relativně prosperuje a je to turistická destinace, něco zvrtlo a najednou máte na ulicích válku. Dotklo se mě to osobně asi víc než Afghánistán.

Nadstandardní vybavení i skvělý personál

Lékaři bez hranic v Jemenu provozují 13 nemocnic a působí nestranně v obou táborech znesvářených stran. Přímo v nemocnici, kde Tomáš Šebek působil, měli lékaři k dispozici vynikající vybavení i vzdělané domácí kolegy.

„Z mého pohledu to byl už samostatně běžící projekt, tak jak bychom si to v Lékařích bez hranic přáli, abychom mohli místním tyto projekty předávat zase zpátky do rukou,“ pochvaluje si chirurg a dodává, že jeho role na této misi byla spíše konzultační. Devadesát procent práce odvedli místní lidé.

Nehody i happy shooting

Přestože je nemocnice Kilo relativně vzdálená od válečné fronty, tvořila třetinu ošetřovaných případů střelná poranění. „Kalašnikov je v Jemenu něco jako doplněk k šatům,“ ilustruje Tomáš Šebek míru, v jaké jsou Jemenci zvyklí používat zbraně. Navíc mají rádi happy shooting a velmi často tedy střílí do vzduchu z radosti. A kulky se podobnou rychlostí, s jakou byly vypálené, vrací zpátky na zem.“

Představte si, že přijdete domů a tatínek má na stole odjištěný kalašnikov. Pro něj je to součást obleku, nic tím nezamýšlí. Prostě ho vezme do ruky, zavadí o spoušť a postřelí svého sedmiletého syna. To je konkrétní příklad jednoho z mých pacientů. A takových je v Jemenu spousta.

„Překvapilo mě i obrovské množství dětských pacientů – ať už poraněných střelnou zbraní, nebo obětí dopravní nehody.“ Právě kolaps dopravy je druhou nejčastější příčinou úrazů ve válkou zmítaném Jemenu. Země se ale potýká také s epidemií u nás už prakticky vymýcených chorob, jako je černý kašel, cholera nebo spalničky.

Jak složité je pro ženu stát se v Jemenu třeba lékařkou? A jak tamní společnost ovlivňuje masově oblíbené žvýkání drogy zvané kat (qat)? Tomáše Šebka se ptal Vladimír Kroc. Poslechněte si celý jejich rozhovor ze záznamu.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)