Žlutý iris (2019)

Agatha Christie. Rozhlasová adaptace detektivního příběhu. Překlad Marie Špalová a David Košťák. Hudba Kryštof Marek. Zvuk Radek Veselý. Dramaturgie Kateřina Rathouská. Režie Dimitrij Dudík.

Osoby a obsazení: Poirot (Jaromír Meduna), Stephen Carter (Otakar Brousek II.), Anthony Chappell (Igor Bareš), Lola Valdez (Dana Černá), Pauline (Andrea Elsnerová), Barton Russel (Aleš Procházka), šatnář (Antonín Hardt), číšník (Jiří Knot) a konferenciér (Václav Knop).

Natočeno 2019. Premiéra 22. 6. 2019 (ČRo 2 Praha, 13:05 h.) v cyklu Hra na sobotu. Repríza 28. 11. 2020 (ČRo 2 Praha, 13:05 h.) v cyklu Hra na sobotu.

Pozn.: Agatha Christie svou povídku dramatizovala pro rozhlasové vysílání BBC, kde měla hra premiéru v roce 1937.

Pozn.: Hercule Poirot má vzácnou příležitost vyřešit případ, jehož vyšetřování mu bylo v minulosti znemožněno. Při návštěvě Buenos Aires večeřel Poirot v luxusní restauraci. Iris Russellová, členka společnosti u jednoho z vedlejších stolů, náhle během večeře zemřela, poté co se napila vína vylepšeného kapkou cyankáli. Oficiální verze, že spáchala sebevraždu, slavného detektiva neuspokojila. Než ale mohl začít s vyšetřováním, došlo v Argentině k vojenskému převratu a Poirot byl ze země vyhoštěn. Dva roky nato otvírá majitel oné restaurace pobočku v Londýně. Při této příležitosti se v podniku scházejí všichni, kdo byli svědky smrti mladé ženy. A historie se opakuje s děsivou přesností. Po doušku vína se hroutí Irisina sestra. Klíčem k tomuto zločinu je nepochybně první vražda. Všichni přítomní z ní totiž mohli mít finanční prospěch. (anotace)

Lit.: Rathouská, Kateřina: Agatha Christie: Žlutý iris. In web ČRo 2 Praha, 19. červen 2019 (anotace). – Cit.: Jaromír Meduna jako Hercule Poirot zasahuje proti zločinu. Komorní detektivka na Dvojce zahajuje projekt Vražedné léto. (…)

Hra je specifická tím, že scénář napsala přímo Agatha Christie. Ta svou povídku dramatizovala pro rozhlasové vysílání BBC, kde měla hra premiéru v roce 1937. Nyní vznikla i česká verze. (…)

Lit.: Novotná, Iveta: Rozhlasová hra, která do rozhlasového vysílání nepatří. In Panáček v říši mluveného slova, 25. 6. 2019 (recenze).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)