Braňte pokroku za každou cenu (2019)

Jakub Horák. Glosa.

Natočeno 2019. Premiéra 25. 7. 2019 (ČRo Plus, 3 min.) v cyklu Glosa Plus .

Lit.: Horák, Jakub: Jakub Horák: Braňte pokroku za každou cenu. In web ČRo Plus, 25. červenec 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Byl to hrdina Hellerovy knihy Gold za všechny peníze, který první světu oznámil krutou pravdu: „Každá změna je k horšímu“.

Pro zaměstnance barrandovského Krátkého filmu bylo určitě hezkým překvapením, že podnik modernizuje systém vytápění a přechází na plyn z dosavadní kotelny, v níž se topilo černým uhlím. To nehezké překvapení představoval fakt, že současný topič dostane výpověď a bude zbourána i jeho kotelna, ve které žil se třiceti kočkami.

Nebyly to žádné vyzáblé, prašivé kočky, jak by snad někoho mohlo napadnout – jedna vedle druhé byly ty kočky vyčesané, tlusťoučké, dobře živené a velice přátelské. Když se někomu narodila doma koťata, když se objevila toulavá kočka, stačilo zanést je k topičovi, a ten se jich s úsměvem ujal. V noci na den, kdy se měla kotelna bourat, topič tiše ve spaní umřel.

Nebo jiný příklad. V dětství jsme každý víkend jezdili vlakem na venkov. V útulné čekárně nádraží v Osově praskala v zimě kamna, za okénkem seděla paní, co razila na hlučném mechanickém stroji kartonové lístky na vlak, někdy mi dala i bonbon. Po peronu chodil výpravčí s plácačkou. Nádraží bylo živým místem, a pokud ujel vlak, dalo se vevnitř v teple počkat na další.

Lidi s excelovými tabulkami

Byl jsem tam minulý týden, bylo to smutné setkání. Čekárna už neexistuje, celý nádražní domek je ohrazen ošklivým drátěným plotem, za kterým pobíhají něčí slepice. Na lístky je automat. České dráhy nádražní domek prodaly. Tomu se říká dobrý příklad manažerského snižování nákladů. A když vyhodily z práce prodavačku lístků a výpravčího, tak se tomu říká zefektivnit provoz.

Bohužel ne všichni lidé v populaci mají na to, aby obstáli ve světě, jehož rychlost je vynucena tvrdou konkurencí. Ale já si myslím, že topiči starající se o kočky a funkční malá nádraží přinášely a přinášejí světu víc, než kolik se ušetřilo.

Vedle rychlovlaků mají být i couráky a malá nádraží s čekárnou. Vedle velkých firem platících daně i prodavači melounů u silnic, kteří neplatí nic. A v ordinacích by měli mít doktoři čas i na staré lidi, kteří si tam přišli jenom popovídat.

Ekonomové mají svoje čísla a tabulky, nejde se jim postavit veřejně. Jakmile se však okolo vás bude někdo pokoušet cokoli zracionalizovat a zefektivnit, tvařte se, že s ním souhlasíte, ať vás náhodou nezruší taky. Ale zezadu mu házejte klacky pod nohy. Zastavte ty lidi s excelovými tabulkami. Braňte pokroku za každou cenu. Když už nemáte soucit s lidmi, alespoň vás prosím ve jménu těch nešťastných koček.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)