Sbohem, Marie!, Vzpomeň si na něco veselého, Samotný chlapec, Proud amazonský (2019)

Vladislav Vančura. Čtyři drobné povídky ze spisovatelovy poetistické prvotiny Amazonský proud. Připravil Dominik Mačas. Režie Dimitrij Dudík.

Účinkuje Michal Zelenka.

Natočeno 2019. Premiéra 14. 10. 2019 (ČRo 3 Vltava, 14:30 h.). Repríza 5. 10. 2020 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.); 30. 5. 2022 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.).

Lit.: Mačas, Dominik: Stoletý Devětsil. Legenda moderní avantgardy v povídkách Vladislava Vančury, Jiřího Wolkera nebo Karla Konráda. In web ČRo 3 Vltava, 5. říjen 2020 (článek). – Cit.: Revoluce v umění i životě, kolektivismus, propagace mladé tvorby. Před sto lety, 5. října 1920, byl v Praze založen Umělecký svaz Devětsil. Výročí si připomínáme prózami Vladislava Vančury, Jiřího Wolkera, Karla Konráda a dalších. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Jeden z devíti zakládajících členů, básník Jaroslav Seifert, vzpomíná, jak na společné schůzce hledali inspiraci k názvu v knížce bratří Čapků Krakonošova zahrada. První návrh Adolfa Hoffmeistera Zlaté kapradí nebyl přijat. Pak ale Karel Teige v knize objevil jméno léčivé byliny devětsil a bylo rozhodnuto.

Devětsil byl seskupením povětšinou levicově orientovaných literátů, výtvarníků, hudebníků, architektů, ale i divadelních a filmových tvůrců a avantgardních umělců z dalších oborů. Společně chtěli otevřít mladé moderní umění širokému publiku. V literatuře se tvorba členů Devětsilu odvíjela v duchu proletářského umění a poetismu. (….)

Vladislav Vančura byl jedním ze zakladatelů Devětsilu a také jeho prvním předsedou. Z jeho tvorby jsme vybrali několik drobných textů z jeho prvotiny Amazonský proud (1923), ve kterých se vášnivě hlásí k poetice poetismu. Hrdinové jeho povídek prožívají životní zlom – ať už je to nešťastný muž, který opouští svou manželku, čtrnáctiletý chlapec, který se vydává do města do učení, nebo Indián, který spáchal zločin a prchá před svými pronásledovateli. Tradiční popisné vyprávění zde ale ustupuje zcela do pozadí. Vančura boří příběhy banálního žití a vypráví obrazným jazykem básně v próze. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)