Silák Berter (1971)

Milan Odran. Jakutská lidová pohádka. Dramatizace Milan Odran. Dramaturgie Emília Drugová. Zvuková a technická spolupráce Zuzana Kubíková a Dušan Koma. Hudba Igor Bázlik. Režie Milan Semík.

Účinkují Ján Klimo, Gustáv Valach, Karol Machata, Michal Dočolomanský, Ľubo Roman, Juraj Paška, Soňa Valentová, František Dibarbora, Samuel Adamčík, Vladimír Minarovič, Gustáv Legéň a Vladimír Durdík st.

Nastudoval Československý rozhlas Bratislava v roce 1971. Repríza 7. 12. 2019 (SRo Rádio Junior, 9:00 h.; 47 min.).

Lit.: Dianišková, Veronika – Vlasková, Rozália: Týždeň víchric a snehu. Téma týždňa. In web SRo Rádio Junior, 4. 12. 2019 (článek). – Cit.:  Akoby aj počasie tušilo, čo chystáme. V Bratislave hneď v pondelok zrána napadal prvý sneh tejto zimy. V týchto dňoch nás víchrica odnesie na snehom zasypané Snehuliacke ostrovy, k Snehovej kráľovnej aj do najchladnejšej krajiny – do Jakutska. A keďže v prvom decembrovom týždni vždy chodí aj Mikuláš, neobíde ani naše vysielanie. Ale čaká nás aj rozprávková komédia, ktorou si pripomenieme významného rozhlasového režiséra Vladimíra Ruska. (…)

Jedna víchrica nás odveje aj do ďalekého Jakutska. Hovoríme o najväčšej krajine Ruskej federácie. Jakutsko je takmer také veľké ako India. Ale kým v Indii žije na 1 km² 400 ľudí, v Jakutsku len 0,3 človeka. V krajine sa striedajú tri časové pásma a stojí tu aj dedina, ktorá je najchladnejším obývaným miestom na planéte. A v tejto krajine sa odohráva príbeh o mládencovi Berterovi. Ten sa uprostred krutej zimy, keď v osade niet čo do úst vložiť, vyberie k bohatému a najmä krutému pánovi Bojlitovi pomstiť svojich dvoch bratov. Bojlit skúša na Bertera rovnaké podlosti ako na jeho starších bratov. Netuší však, že mládenec, ktorého vzal do služby, je Silák Berter, ktorému aj sám lesný duch rád pomôže. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)