On Air – Kristýna Fišerová (2020)

Jak jsou na tom Češi s alkoholem? Rozhovor s Kristýnou Fišerovou z Národní linky pro odvykání připravila Martina Foldynová.

Natočeno 2020. Premiéra 7. 2. 2020 (ČRo Rádio Wave, 14 min.).

Lit.: Foldynová, Martina: Adiktoložka Fišerová: V Česku má problém s alkoholem přes milion lidí, je provázaný se společností. In web ČRo Radio Wave, 7. únor 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Od začátku měsíce v Česku probíhá již 8. ročník akce Suchej únor, který svým účastníkům pomáhá prověřit jejich vztah k alkoholu. „Češi měli vždy vřelý vztah ke konzumaci vína nebo piva. Je to něco, co k nám kulturně patří. Je to hodně provázáno s naší společností, s tím, jak trávíme volný čas. Alkohol je u nás hodně dostupný. Teprve nedávno jsme řešili, že by měl být v hospodách nějaký levnější nápoj než pivo,“ říká Kristýna Fišerová z Národní linky pro odvykání.

Podle výzkumu, který s kampaní Suchej únor realizovalo Ministerstvo zdravotnictví, má v Česku problém s nadužíváním alkoholu přes jeden milion lidí. „Existuje míra tzv. nízkorizikového pití, které z dlouhodobého hlediska přináší nízké zdravotní následky. To je pro ženu jedna sklenice vína nebo jedno pivo denně a dvojnásobné množství pro muže. Během týdne by ovšem měly být alespoň dva dny, kdy člověk vůbec nepije alkohol,“ doplňuje Fišerová.

Příklady, jak s alkoholem bojovat, by si Česko mohlo brát ze zahraničí. „Například ve Velké Británii je větší míra kontroly věku u lidí, kteří se jdou napít. Pořádají se zde akce se zaměřením na péči návštěvníků nočního klubu. Starají se o dostupnost pitné vody nebo zón, kde si návštěvník může odpočinout. V Česku se to teprve začíná řešit,“ komentuje Fišerová.

Mezi rizikové skupiny uživatelů alkoholu patří i ženy v těhotenství nebo na mateřské dovolené. „V těhotenství není žádná míra alkoholu, která by pro plod byla bezpečná. Ženy často několik prvních měsíců nevědí, že jsou těhotné. Pokud se v této době žena napije, může tím dítě ohrozit. Pokud se tedy snaží otěhotnět, měla by alkohol úplně vynechat,“ říká Fišerová. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)