Interview Plus – Vojtěch Kyncl (2020)

Česko si dnes připomíná jednu z nejtragičtějších událostí tehdejšího protektorátu Čechy a Morava – vyhlazení Lidic. Proč lidická tragédie tak často svádí k manipulacím a zpolitizování? Umějí historikové připomínat velké dějinné události v celé šíři, nezkresleně, se svými hrdiny, ale i zrádci? Stojí česká společnost o nepříjemné pravdy? A jakou roli v interpretaci dějin hrají veřejné paměťové instituce? Ptát se bude Jan Burda historika Vojtěcha Kyncla z Historického ústavu Akademie věd.

Natočeno 2020. Premiéra 10. 6. 2020 (ČRo Plus, 11:34 h.).

Lit.: Burda, Jan – kac: Politika znovu zasahuje do historických příběhů. I do toho o Lidicích, tvrdí historik Kyncl. In web ČRo Plus, 10. červen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Česko si ve středu připomíná jednu z nejtragičtějších událostí tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava: vyhlazení Lidic. Proč lidický příběh tak často svádí k manipulacím a zpolitizování, vysvětluje v pořadu Interview Plus historik Vojtěch Kyncl.

V noci z 9. na 10. června 1942 obklíčili příslušníci německé pořádkové policie a gestapa obec Lidice. Vesnici vypálili, muže zastřelili, ženy poslali do koncentračního tábora a většinu dětí později zavraždili plynem. Stalo se tak v rámci odvetných opatření po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)