Matka devíti (2020)

Oskar Jellinek: Matka devíti. Dramatické vyprávění o mateřském srdci a lásce k Bohu přeložil Jaromír Czmero a pro rozhlas upravila Eva Lenartová. Režie Tomáš Soldán.

Účinkuje Jan Kolařík.

Nastudovala Olomouc v roce 2020. Premiéra 14. 9. 2020 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.; 26 min). Repríza 2. 5. 2024 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.; 26 min).

Lit.: anonym: Povídky o lásce od Rainera Marii Rilkeho, Josefa Kocourka, Johna Galsworthyho nebo Oskara Jellineka. In web ČRo 3 Vltava, 30. duben 2024 (článek). – Cit.:  Kolik podob má láska? Na tuto otázku nelze uspokojivě odpovědět. Milostných příběhů je nespočet a stále přibývají nové. V něčem jsou si možná podobné, ale každý z nich je jedinečný. Tak jako ty, které jsme pro vás vybrali do vltavské Povídky na začátek máje. Hoří v nich láska romantická, láska, která nezná hranic ani času, láska oduševnělá, excentrická, i láska zapovězená a láska mateřská.  (…)

Vynikající prozaik Oskar Jellinek, brněnský rodák, bývá často zahrnován mezi pražské Němce. Germanisté olomoucké univerzity o něm však hovoří jako o prozaikovi patřícím do skupiny moravských Němců. Většina Jellinekových povídek a novel se ostatně odehrává na Moravě. Jeho texty se vyznačují vytříbeným realistickým vyprávěcím stylem, autor se soustředí se na témata morálky, viny a trestu, vztahu muže a ženy. Všechna zmíněná témata dokonale dokumentuje povídka Matka devíti – příběh s antickými rozměry, příběh matky stojící před nemožnou volbou. (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)