Historie Plus – Politika a olympiáda – Německo 1936 (2024)

Politika do sportu nepatří, ale vždycky do něj zasahovala. Právě to je květnové téma Českého rozhlasu Plus. Politika neminula ani Olympijské hry, Typickým příkladem byly hry se konaly v roce 1936 v nacistickém Německu. O olympiádu v Berlíně se v cyklu Politika a olympiáda zajímal kolega Jiří Zeman.

Natočeno 2024. Premiéra 4. 5. 2024 (ČRo Plus, 17:33 h.; 25 min.).

Lit.: Zeman, Jiří: Politika a olympiáda: Nacistickou olympiádu provázely první televizní kamery, dokonalá organizace i teorie o nadřazenosti árijské rasy. In web ČRo Plus, 4. květen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Olympijská myšlenka se opírá o tři hodnoty. O úsilí o dokonalost ve sportovním i osobním životě, o posilování přátelství mezi jednotlivci i národy a o úctu k pravidlům fair play a k sobě i k druhým. Ne vždy se ale daří držet těchto principů. Zvlášť když se olympiáda pořádá ve státě, kde vládne totalitní režim.

Jedny takové kontroverzní hry se konaly v roce 1936 v nacistickém Německu. Provázela je dokonalá organizace, první televizní kamery, nový stadion pro 100 tisíc diváků, ale také teorie o nadřazenosti árijské rasy, diskriminace sportovců židovského původu a propagace nacismu a Třetí říše.

O pořádání her v Berlíně se rozhodlo ještě za Výmarské republiky. Po nástupu nacistů k moci sice některé země protestovaly, ale olympiáda už ve Třetí říši zůstala. Do Berlína přijely skoro čtyři tisíce sportovců ze 40 zemí. Byla to největší meziválečná olympiáda plná doprovodných akcí. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)