U stolu 1/4 (1988, 2021)

František Hrubín: U stolu (1988)František Hrubín. Obrázky z venkovského dětství. Připravila Jana Kopecká. Natáčecí technik Věra Fuksová. Hudební spolupráce Jiří Váchal.Režie Markéta Jahodová.

Účinkuje Martin Růžek a Miroslav Doležal.

Natočeno 1988. Obnovená premiéra 1. dílu 15. 9. 2020 (ČRo 3 Vltava, 18:30 h.; 29 min) k 110. výročí narození F. Hrubína.

Vydala Radiotéka, březen 2021 (MP3, CR.ES.2020.487).

Pozn.: Hrst básníkových vzpomínek na dětská léta, prožitá v malebném a za Hrubínova dětství ještě velmi odlehlém kraji neveklovském mezi Vltavou a Sázavou. (anotace)

Lit.: Kopecká, Jana: František Hrubín: U stolu. Obrázky z venkovského dětství. In web ČRo 3 Vltava, 15. září 2020 (článek). – Cit.: Od narození Františka Hrubína letos uplyne sto deset let. Velkého českého básníka, dramatika a překladatele na Vltavě připomínáme četbou z jeho lyrické prózy U stolu.  (…)

Jsou tři místa, která se přetahovala o tvůrčí pozornost básníka Františka Hrubína – rodná Praha, ve které Hrubín prožil většinu života, jihočeský Chlum u Třeboně, kam pravidelně od padesátých let zajížděl na letní byt. A nad nimi a skrze ně prosvítalo Posázaví, zvlněná krajina Hrubínova rodu a kraj jeho dětství a dospívání.

V lyrické vzpomínkové próze s názvem U stolu (1958), mísící realitu se snem, se básník vrací právě do odlehlé krajiny mezi Vltavou a Sázavou, do svého dětství, a přibližuje milé tváře, věci, dění, ale i širší souvislosti kolem někdejšího rodinného stolu. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)