Ranní úvaha Pavly Horákové – Radši ho zbouráme (2020)

Pavla Horáková. Ranní úvaha.

Natočeno 2020. Premiéra 2. 12. 2020 (ČRo 3 Vltava) v cyklu Ranní úvaha.

Lit.: Horáková, Pavla: Pavla Horáková: Radši ho zbouráme. In web ČRo 3 Vltava,  2. prosinec 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Dobře si pamatuju na nevěřícné zděšení a následný smutek dospělých kolem sebe, když bylo v roce 1985 odstřeleno pražské nádraží Těšnov. Nejspíš jsem ho nikdy na vlastní oči neviděla, ale tu lítost starších Pražanů jsem vzala za svou.

Vzpomínám si i na tehdejší aprílový žert Mladé fronty, která oznámila, že demolice čeká i nedalekou budovu Muzea hlavního města Prahy. Arogance funkcionářů a jejich urbanistická necitlivost byly natolik známé, že řada lidí zprávu vůbec nepovažovala za kachnu.

Ze starých fotografií těšnovského nádraží je vidět, že novorenesanční odjezdová hala s triumfálním obloukem a korintskými sloupy byla stavbou, jaká v Praze nemá obdoby. Když se dnes občas octnu na tramvajové zastávce na Těšnově a dívám se na takzvaný park, který se na místě zbořeného nádraží nachází, nostalgie se mísí se vztekem. Část nádražní budovy byla zlikvidována ještě o něco dřív kvůli výstavbě Severojižní magistrály, ale to by bylo ještě na jiné smutné a rozhněvané povídání. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)