Hovory Plus – Ladislav Špaček (2020)

Hostem Hovorů je Ladislav Špaček, mluvčí prezidenta Václava Havla. V posledních letech se věnuje etiketě – společenské chování přednáší, píše o něm knihy, popularizuje ho v médiích. Připravil Vlastimil Ježek.

Natočeno 2020. Premiéra 31. 12. 2020 (ČRo Plus, 22:05 h.; 24 min.).

Lit.: Ježek, Vlastimil – Skácel, Ondřej: Špaček: Když máte na silvestrovské party pocit, že jste úžasně zábavní, je čas společnost opustit. In web ČRo Plus, 31. prosinec 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Silvestr má většina lidí spojený především s bujarým veselím, kdy je ledacos povoleno. I pro večírky ale platí pravidla. „Měli bychom se pohybovat v určitém rámci. Na silvestra může být oblečení frivolní, víc casual než při jiných společenských příležitostech. Jdeme-li na návštěvu, tak se pochopitelně snese leccos. Hostitel také často stanoví téma – třeba pyžamový večírek nebo party v havajském stylu. A tomu se musíme přizpůsobit,“ říká odborník na etiketu Ladislav Špaček.

Jak sám připouští, na podobném večírku je prakticky nemožné vyhnout se alkoholu.

„Když si dáme něco na povzbuzení, tak bychom měli pamatovat na to, že můžeme právě v tento výjimečný den překročit tu míru. A tam dochází potom k rozporu s pravidly etikety. Což ani není tak důležité. Ale přicházíme o dobrou pověst. A dobrá pověst je vždycky víc než dobrá zábava,“ varuje popularizátor etikety. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)