Vizitka – Iva Bittová (2020)

Seznamte se s lidmi, kteří žijí (s) kulturou. Host: Iva Bittová, houslistka, zpěvačka. Moderuje: Renáta Spisarová.

Natočeno 2020. Premiéra 1. 1. 2021 (ČRo 3 Vltava, 10:02 h.).

Lit.: Slívová, Hana – Spisarová, Renáta:  Poslouchat ticho, soustředit se na hudbu. Daleko od lidí v americké přírodě jsem šťastná, říká houslistka Iva Bittová. In web ČRo 3 Vltava, 1. leden 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „První roky byly plné nepochopení, lidé mě nepřijímali. Musela jsem na sobě pracovat a postupně jsem získala publikum, které mě následuje dodnes. Jsem ráda, že jsem poslechla signály a dělala věci po svém. Dnes vím, že hudbu, kterou hraju, lidi buď milují, anebo ji vůbec nechtějí přijmout,“ řekla v novoroční Vizitce houslistka a zpěvačka Iva Bittová. Do amerického Rhinebecku za ní vyrazila Renáta Spisarová.

„Kopce jsou tu trochu podobné těm na Vysočině,“ rozhlíží po okolí svého domku. „Poznala jsem to tu, když mě v roce 2003 pozvali na Bard College na místní hudební festival. Měla jsem tu k dispozici domeček, bydlela jsem tady i se syny asi měsíc. Když jsem každé ráno jezdila do školy, říkala jsem, si, že by bylo skvělé tady žít.“ Od roku 2007 tak Iva Bittová opravdu většinu času tráví ve Spojených státech amerických ve městě Rhinebeck nedaleko řeky Hudson. Na zahradě pod stromy založila vokální školu, kam se vždy na víkend jednou za tři měsíce sjedou mladí lidé z celého světa, a odtud také ona sama vyráží koncertovat. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)