Bod obratu – vítězství už není v rukách Andreje Babiše (2021)

Petr Fischer. Komentář.

Natočeno 2021. Premiéra 15. 2. 2021 (ČRo Plus) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Fischer, Petr: Petr Fischer: Bod obratu – vítězství už není v rukách Andreje Babiše. In web ČRo Plus, 15. únor 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Průzkumy volebních preferencí možná ztratily dávnou auru přesného odrazu situace, stále je to ale zajímavé politické vodítko, které – když už nic jiného – naznačuje trendy v rozložení sil. Z tohoto hlediska je důležitý i čerstvý průzkum agentury Kantar pro ČT, který vůbec poprvé po letech přiřknul volební prvenství dvojkoalici Piráti a STAN, jenž by podle agentury vyhrála volby s téměř 30 procenty hlasů a porazila by ANO o tři procenta.

Dobré preference pro Piráty a Starosty i pro trojkoalici SPOLU, spojující ODS, TOP 09 a lidovce, hlásily i průzkumy jiných společností, ten Kantaru byl symbolicky první, který potvrzuje oprávněnost ambice vítězit.

Piráti a STAN mají dle průzkumů obrovský volební potenciál, který už vyčerpanému ANO chybí. Možnosti tu jsou, teď to nezkazit, což může být ještě hodně těžká disciplína. Z hlediska volební psychologie je podstatné, že porážka ANO je nyní potvrzená reálná možnost, s níž mohou voliči ve své volbě hrát.

Až do vypuknutí pandemie covidu-19 se zdálo, že Andrej Babiš a jeho hnutí nemůže v Česku prohrát parlamentní volby. Babiš, který nemá žádné názory, nestojí nikde, proto může být kdykoliv kdekoliv, dělal populární politiku. A když se mu v tomto okouzlování voličů snažila vyrovnat ČSSD, dokázal zisky přitáhnout na svou stranu. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)