Večer na téma Rádio Svobodná Evropa. Čtyřicet let svobodně – i o české kultuře (2021)

Ukázky z archivního vysílání Svobodné Evropy z let 1951 až 1989 vybral a pořadem provází David Hertl.

Natočeno 2021. Premiéra 28. 4. 2021 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.; 108 min.).

Lit.: Hertl, David: Rádio Svobodná Evropa. Čtyřicet let svobodně – i o české kultuře. In web ČRo 3 Vltava, 28. duben 2021 (článek). – Cit.: První květen 1951 byl čtvrtým „prvním májem“ slaveným v Československu v režii komunistické strany. Zatímco tisíce lidí pochodovaly v průvodech, odehrávala se čtyři sta kilometrů od Prahy mimořádná událost: v bavorském Mnichově začala v 11 hodin vysílat česká a slovenská redakce americké stanice Svobodná Evropa. Poslechněte si ukázky z archivního vysílání z let 1951 až 1989. (…)

Masové prvomájové průvody, ten největší a nesledovanější v Praze, v nich stovky hesel o míru a šťastné budoucnosti. Kdo si cestou do průvodu koupil Rudé právo, mohl si přečíst záplavu vět o vítězné cestě pod praporem KSČ i článek ministra spravedlnosti Štefana Raise, který potřeboval půl strany na to, aby se vypořádal s „bandou škůdců typu Šlinga, Švermové, Clementise, Husáka, Novomeského a spol.“ Ve stejném Rudém právu básnila Marie Pujmanová: „Chráníme si tě jako oko v hlavě, Marx místo bible dal ti klid, jasně svět vidět i ve vší vřavě – lid, to je Stalin, Stalin, to je lid.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)