Na letním bytě (1971, 2021)

Mluvené slovo Josef Štolba: Na letním bytěJosef Štolba. Veselohra z dob našich prababiček. Rozhlasová úprava Jindra Dušková. Natáčecí technik Jitka Kleinerová. Zvukový mistr Miroš Svatoň. Hudební spolupráce Hana Brothánková. Dramaturg Jaromír Ptáček. Režie Olga Valentová.

Osoby a obsazení: Marie Kapičková, majitelka domu na Vinohradech (Růžena Lysenková), Isidor Kapička, její manžel (Josef Beyvl), Týny, jejich dcera (Zoja Pistoriusová-Oubramová), Míny, jejich dcera (Hana Houbová), Eusebius Vostrý,
poštovní rada (Jaromír Spal), Jaroslav Havelka, profesor, nadšený entomolog (Jiří Pick), Berta, jeho choť (Květa Fialová), Česalová, vdova po presidentovi krajského soudu (Nelly Gaierová), dr. Robert Česal, její syn, ministerský tajemník (Ilja Racek), Červinka, majitel pensionu (Ivo Gübel).

Natočeno v roce 1971. Obnovená premiéra 13. 6. 2021 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.; 50 min) v cyklu Hra pro pamětníky. Repríza 7. 11. 2021 (ČRo Pohoda, 12:00 h.; 21:00 h.).

Vydala Radiotéka, říjen 2021 (MP3, CR.ES.2021.336). Ukázka k poslechu zde.

Lit.: Venclová, Renata:  Josef Štolba: Na letním bytě. Veselohra z dob našich prababiček s Květou Fialovou a Iljou Rackem. In web ČRo 3 Vltava, 13. červen 2021 (článek). – Cit.: Zvlášť mezi ochotníky se těšila a dodnes těší oblibě starosvětská komedie Josefa Štolby Na letním bytě (1899), ve které sledujeme tažení agilní matky Kapičkové, hledající na letním lázeňském pobytu ženichy pro své dvě dcery. (…)

Jako dobrá partie se paní Kapičkové jeví především mladý doktor Robert Česal, který do lázní přijíždí za svou matkou. Toho však více než dcery paní Kapičkové zaujme setkání s bývalou láskou, která na letní pobyt přijela jako vdaná paní. Sebevědomý svůdce se rozhodne svou bývalou milou znovu získat a zdá se, že úkol nebude tak těžký, protože manželem je nepraktický profesor, který se věčně honí na loukách za motýly…

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)