Panáčkův průvodce rozhlasovou hrou – Gogol po kamerunsku

Přemysl Hnilička

(vyšlo v Týdeníku Rozhlas 43/2021)

Mrňavé nádražíčko kdesi ve východním Kamerunu. V nedaleké vesnické hospůdce, kde popíjejí místní štamgasti, se právě odehrává závěrečné kolo velkého souboje v kostkách. Místní šprýmař Bikokoe-Mendego už poosmé poráží svého švagra Mezanga skvělou kombinací tří šestek a pětky, a tak je dost času probírat důležité i nedůležité novinky. Obzor těchto kamerunských lidiček je jasně daný: živit je mají jejich dcery, ať už obděláváním kakaových políček nebo včasným a výhodným sňatkem s bohatým hlavounem z města.

Situace se proměňuje příchodem pana přednosty železniční stanice, kterého v rámci místní komunity přijímají jako honoraci. Bikokoe-Mendego, který se považuje za vzdělaného, protože “se narodil pár kroků vod železnice”, informuje okamžitě pana přednostu, že podle zpráv v rádiu všechny místní stanice navštíví Jeho Excelence, aby se přesvědčil o tom, jak funguje kamerunská železnice. Přednostu zachvátí panika, kterou zastaví až praktický hostinský Mažunga: “Máte služební čepici. Stačí, když si nasadíte služební čepici. Já vám přísahám, že cestující nic nepoznají. Vždyť jsou to většinou balíci z divočiny – stačí si vzít čepici a uniformu a budou se před vámi třást!”

Pan přednosta si vezme jeho radu k srdci, a tak v komické scéně prohání nešťastné obyvatele, kteří chtějí odvézt vlakem tu stádo beranů, tu pár koz nebo kuřat. Každý dostane smeták nebo koště, aby se stanice jen blýskala. Excelence se skutečně dostaví, místní náčelník mu přislíbí svou dceru a ta pak s význačným mužem odjíždí pryč. Přednosta, který si pomýšlel na povýšení, je však telefonicky vyveden z omylu: “jeho” Excelence je pouhý městský úředník, ten skutečný hlavoun čeká na odjezd na úplně jiném nádraží…

Tuto unikátní a exotickou variaci na Gogolova Revizora Zvláštní vlak Jeho Excelence v roce 1969 napsal africký dramatik a povídkář Guillaume Oyono-Mbia, který se narodil v roce 1939 v Kamerunu. Po absolutoriu vysoké školy ve Velké Británii se věnoval výuce na univerzitě v Yaundé, psaní dramat a povídek. Jako dramatik bývá přirovnáván k Moliérovi, své hry psal jak ve francouzštině, tak v angličtině.

Hra Zvláštní vlak Jeho Excelence se do brněnského rozhlasového studia dostala pravděpodobně díky překladu Antonína Přidala, který Oyono-Mbiovu hru převedl asi z agličtiny. Nahrávka v režii Vladimíra Vozáka vznikla v listopadu 1970 s Oldřichem Vykypělem v roli vychytralého Bikokoe-Mendega, Stanislavem Zindulkou v postavě Mendegova švagra Mezanga, Arnoštem Navrátilem jako přednostou stanice a Milanem Holubářem coby hostinským Mažungou. Inscenace však byla premiérově uvedena až v říjnu 1975, což evidentně souviselo se zákazem práce pro Antonína Přidala. Jeho jméno bylo přeškrtáno dokonce i na původním rozhlasovém scénáři, s nimiž herci pracovali.

Dramatik Oyono-Mbia zemřel v dubnu letošního roku. Stálo by za to jeho památku připomenout reprízou této zapomenuté, ale zábavné hry.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)