Mozaika – Demolice ikonické obytné věže Nakagin v Tokiu (2022)

Věže Nakagin byly nejvýznamnějším dílem japonského Metabolismu. O jaký směr se jedná vysvětluje kurátor Adam Štěch.

Natočeno 2022. Premiéra 3. 5. 2022 (ČRo 3 Vltava, 8 min.).

Lit.: Štěch, Adam: Demolice ikonické obytné věže Nakagin v Tokiu. Jednotlivé části stavby si rozeberou muzea a privátní sběratelé. In web ČRo 3 Vltava, 3. květen 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Obytná věž Nakagin Capsule Tower v centru Tokia byla považována za nejvýznamnější dílo radikálního japonského architektonického proudu s názvem Metabolismus. Jeho představitelé od počátku šedesátých let přemýšleli o architektuře jako o lidském organismu, který se díky svému vnitřnímu metabolismu vždy přizpůsobí daným podmínkám. To samé chtěli od architektury.

Kenzo Tange, Kiyonori Kikutake, Arata Isozaki a konečně autor věže Nakagin Kisho Kurokawa vytvářeli koncepty modulárních a flexibilních konstrukcí, které by se daly libovolně rozšiřovat či měnit podle aktuálních potřeb. V praxi se jejich vize příliš neuplatnily.

I proto byla obytná budova Nakagin cenným příkladem smělých vizí japonských metabolistů. Kurokawa ji zkonstruoval mezi lety 1970 a 1972. Tvoří ji dva centrální betonové pilíře, které architekt osadil 140 plně vybavenými prefabrikovanými obytnými moduly o rozměrech 4×2,5 metru. Tento malý obytný prostor s jedním velkým kruhovým oknem se stal hlavním prvkem designu. Navzájem se dají kapsle spojovat a vytvářet větší prostory. Uvnitř byly v továrně vyrobené moduly vybaveny integrovanými pokrokovými technologiemi včetně vestavěné hudební soustavy, televize i plně vybavených koupelen. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)