Balada o Vikýřníkovi (1962)

Karel Michal. Povídka z knihy Bubáci pro všední den.

Čte Rudolf Deyl II.

Natočeno 1962 (28 min.) v cyklu Z palety mistrů. Půlstoletí české a slovenské povídky. Obnovená premiéra 28. 12. 2022 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.).

Lit.: anonym: Bubáci pro všední den. Výběr povídek Karla Michala. In web ČRo 3 Vltava, 28. prosinec 2022 (článek). – Cit.: V souboru humoristických povídek s názvem Bubáci pro všední den, který patřil v 60. letech k nejpopulárnějším knižním titulům, inscenuje Karel Michal setkání obyčejných lidí s pohádkovými bytostmi.  (…)

Postavy, které mají představovat průměrné obyvatele Československa přelomu 50. a 60. let, se následkem fantaskních výjevů ocitají v mimořádných situacích. Na postupu, který v těchto situacích lidé volí, se ovšem pokaždé ukazuje jejich malost a úzkoprsý pragmatismus. Konfrontace s nadpřirozenem tak autorovi slouží jako půdorys k satiře, v níž kritizuje absurdní systém fungování tehdejší socialistické společnosti a pohnutky, jimiž se řídí člověk, který v ní žije.

Karel Michal je český spisovatel, dramatik a scenárista Karel Michal (vlastním jménem Pavel Buksa) se narodil 28. 12. 1932 v Praze. Po maturitě na Vinohradském gymnáziu se chtěl věnovat studiu medicíny, které mu však pro jeho buržoazní původ zprv nebylo umožněno a nakonec jej nedokončil. Živil se jako kovodělník, přidavač u zedníků, dlaždič nebo správce jízdárny; až počátkem šedesátých let začal spolupracovat s redakcí časopisu Plamen, v němž také publikoval. Po úspěchu, který sklidily jeho první knihy, působil jako filmový dramaturg a redaktor Literárních novin. V září roku 1968 se svou ženou emigroval do Švýcarska, kde se stal gymnaziálním profesorem latiny, řečtiny a dějepisu. Společným rysem jeho žánrově rozmanité tvorby je otázka etických principů a skepse vůči lidskému charakteru.  (..)

V Baladě o Vikýřníkovi se setkáváme se strašidlem, které ve dne spí a v noci chodí po střechách, a s lidmi se tedy stýká jen zřídka. S pravidly, na nichž stojí lidský svět, jej seznámí až strážce zákona, který po střechách honí půdaře. Na rozdíl od lidských postav ovšem strašidlo projeví překvapivou ochotu pevně si tato pravidla vštípit. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)