Podhoubí – Erich Vodňanský (2022)

Vyprávění mladého zemědělce, který je čtvrtou generací hospodařící na statku u Blíževedel. Připravil Ondřej Šebestík.

Natočeno 2022. Premiéra 17. 5. 2022 (ČRo Rádio Wave, 35 min.).

Lit.: Šebestík, Ondřej: Vystudoval práva, teď zvelebuje statek. Erich Vodňanský maluje krajinu pod Vlhoští pestrou sadbou. In web ČRo Radio Wave, 17. květen 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Usedlost Stranné u Blíževedel je spojena s nedalekým bývalým hradem Ronov od raného středověku. Na začátku 20. století koupil selský dvůr s polnostmi pradědeček Ericha Vodňanského, který je už čtvrtou generací hospodařící v malebném údolí mezi pískovcovými skalami. Statek dostali Vodňanští v restitucích v havarijním stavu, přesto se jim podařilo historický dvůr obnovit a na 500 hektarech fungovat v souladu s přírodou.

Erich je mladý muž, který vyrůstal ve Vídni, kde také vystudoval práva a ekonomii a kam jeho rodiče emigrovali před komunistickým režimem. Během svého dospívání trávil na statku prázdniny a postupně v sobě budoval k místu vztah. Když dědeček pomalu přicházel o síly, ucítil v sobě potřebu zemědělskou štafetu převzít.

„My jsme před deseti lety hospodařili jinak. Určitě intenzivněji a možná i krátkozrace. Postupně mě to přestávalo naplňovat. Pamatuji si na ten pocit, kdy jsem stál na kopci nad našimi pozemky a říkal jsem si – hezká pšenice, čeká nás skvělá sklizeň. Dneska by mě pohled na jednu plodinu nemohl naplňovat,“ vypráví o estetických kvalitách osevních postupů Erich, ale myslí tím hlavně na biodiverzitu. Některá pole rozdělil, žádné sousedící pole není osázeno stejnou plodinou, přibyly remízky, nektarodárné biopásy, tři chmelnice, dosazuje ve spolupráci s CHKO Kokořínsko sad, pase koně, ovce i tur.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)