Osudy – Arnošt Goldflam 1/10 (2022)

Rozhlasové vzpomínání divadelního režiséra, dramatika, herce a pedagoga. Připravil Martin Velíšek. Technická spolupráce Petr Janečka.

Natočeno 2022. Premiéra 1. dílu 12. 12. 2022 (ČRo 3 Vltava, 11:30 h.).

Lit.: Velíšek, Martin: Renesanční umělec Arnošt Goldflam a jeho Osudy. In web ČRo 3 Vltava, 12. prosinec 2022 (článek + nahrávky k poslechu). – Cit.: Arnošt Goldflam je autorem nejméně 80 her a dramatizací, na svém kontě má desítky inscenací v řadě českých divadel. Napsal několik sbírek povídek, ztvárnil řadu rolí v divadle, filmu, televizi a rozhlase. Od roku 1990 vyučoval na Divadelní fakultě JAMU a v roce 2007 byl jmenován profesorem. Ve své tvorbě čerpá z prožitého nebo z bohaté rodinné historie. A jak dokládají jeho rozhlasové memoáry, má z čeho.  (…)

„Neměl jsem o sobě nikdy vysoké mínění. Měl jsem vždy pocit, že jsem se ke věcem, které dělám, dostal nějakým podvodem a že to praskne a provalí se to. Proto jsem rád, že jsem se dožil důchodu a nějak už vyžiji, už jsem knihy a hry napsal, už to nějak přetluču,“ prohlásil o sobě s nadhledem v jednom z rozhovorů divadelní režisér, dramatik, herec pedagog a spisovatel Arnošt Goldflam.

Je synem židovských rodičů. Otec pocházel z Vídně a maminka od Lvova. Třináct členů jeho rodiny zahynulo v koncentračních táborech. Válečnými útrapami prošli i jeho rodiče. Sám se sice narodil rok po válce, přesněji 22. září 1946, ale válečná, byť zprostředkovaná zkušenost je pro jeho tvorbu určující. Podobně jako již prožitá padesátá léta. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Milí všichni,kteří jste vytvořili toto povídání. Přesvědčivý p. Goldflam, p. režisér Velíšek s p.Janečkou.
Pochvala velká. Protože vinou svého zaneprázdnění i zapomnětlivosti jsme s mužem neslyšeli všechna pokračování, pouštíme si je ze záznamu vždy večer a těšíme se na ně. Mnohé z inscenací bychom si chtěli zopakovat, pamatujeme si, ale asi navždy odešly jak z Ha divadla, tak z Provázku. PROSBA k panu režisérovi:Je možno koupit(stáhnout, jakkoliv získat)celou skladbu v každé závěrečné kapitole( klavír a pískání melodie)? Čí je a jméno skladby? Děkuji, Papírníková

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)