Pro a proti – Klimatické hodiny na Letné (2022)

V Praze na Letné  dotikaly obří klimatické hodiny, které dva týdny ukazovaly, kolik času zbývá na záchranu planety resp. než dojde k oteplení o kritický jeden a půl stupeň Celsia.  Vyburcovala časomíra Pražany a návštěvníky metropole k tomu, aby víc dbali na ekologickou stopu, kterou po sobě zanechávají? Nebo je hodiny spíš vyděsily a znechutily? Je potřeba takových symbolů ve veřejném prostoru? Dokáží čeští politici v celospolečesnké diskusi argumentovat a o nebezpečí oteplování planety věcně a správně?

Debatují předseda Evropské pirátské strany, europoslanec Mikuláš Peksa a komentátor serveru Info.cz Martin Schmarcz.

Natočeno 2022. Premiéra 13. 12. 2022 (ČRo Plus, 10:10 h.; 23 min.).

Lit.: kbr – Koubová, Karolína: Politici lžou a tvrdí něco jiného než klimatologové. Zbytečně děsí lidi, říká komentátor Schmarcz. Na klimatickou krizi je ale třeba upozorňovat, oponuje europoslanec Peksa. In web ČRo Plus, 13. prosinec 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V Praze na Letné dotikaly obří klimatické hodiny, které dva týdny ukazovaly, kolik času zbývá na zastavení nezvratných změn klimatu. Praha tak stejně jako New York, Soul, Berlín nebo Glasgow upozorňovala na závažnost tématu klimatické krize. „Je dobře, že byly tyto hodiny v Praze. V Česku se to nebere moc vážně,“ míní europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti). „Ničemu to nepomůže. Lidi to zbytečně děsí,“ nesouhlasí komentátor serveru Info.cz Martin Schmarcz.

Klimatické hodiny Schmarcz označuje za symbol klimatické lži. Politici podle něj lžou a tvrdí něco jiného, než říkají vědci z mezivládního panelu OSN pro klimatickou změnu. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)