Téma dne – Kauza Tušl (2023)

Pražský soud se zabývá případem, který obžaloba chápe jako nebezpečné pronásledování. Mělo se týkat veřejně vystupujících osob v období pandemie. Kde je hranice mezi přípustnou kritikou a obtěžováním? Co jedince přiměje k tomu, aby veřejně vystupující osobu začal sledovat kvůli jejím názorům? A jak se takovému chování bránit? Moderuje Lukáš Matoška.

Hovoří prezident České lékařské komory Milan Kubek, psycholog a psychoterapeut Daniel Štrobl, ředitelka organizace In Iustitia Klára Kalibová.

Natočeno 2023. Premiéra 26. 1. 2023 (ČRo Plus, 8:10 h.; 21 min.).

Lit.: Matoška, Lukáš – arych: Srocovali se mi před domem a křičeli „vydejte nám vraha“, popisuje Kubek chování skupiny okolo dezinformátora Tušla. In web ČRo Plus, 26. leden 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Pražský soud začal projednávat případ obtěžování prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. Jeden z obžalovaných Patrik Tušl je obviněný z nebezpečného pronásledování, podle obžaloby se opakovaně snažil vynutit si s Kubkem kontakt, aby mu mohl pokládat otázky. Měl na něj čekat před domem, kde bydlel, zvonit na něj, čekat na něj před pracovištěm nebo mu volat do ordinace.

Obtěžování, ke kterému mělo docházet během pandemie, však Tušl odmítá. Kubek se na policii obrátil poté, co se dozvěděl, že na internetu byla zveřejněna adresa jeho bydliště, fotografie domu a okna s výzvou, aby lidé chodili k němu domů „na návštěvy“.

„Pak se objevili ti obžalovaní v červených mikinách s nápisem ,Ministerstvo vnitra‘ a snažili se dostat až k nám do bytu. V tom momentě byla situace opravdu vážná. Když se vám potom srocují před okny domu, skandují v pozdních večerních hodinách megafony, snaží se proti vám poštvat sousedy a křičí ,vydejte nám vraha‘,“ popisuje Kubek chování, ke kterému mělo docházet. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)