Jiří Lábus – Portrét 1/5 (2022, 2023)

Jiří Lábus. Pětidílná životopisná série. Rozhovor vede Ilona Smejkalová. Komentář Pavel Batěk. Režie Michal Sieczkowski. Spolupráce na scénáři Karel Kratochvíl. Dramaturgie Ilona Smejkalová. Zvuková dramaturgie Bojan Bojič. Mistr zvuku, mix dialogů a postprodukce Bojan Bojič. Hudba Bojan Bojič. Zvukový plán Bojan Bojič. Produkce Lucie Laňková. Šéfproducent Michal Sieczkowski.

Natočeno 2022 (zvukové studio BeLoud). Webová premiéra 1. dílu 26. 1. 2023 v aplikaci Audiotéka.

Making of

Pozn.:  „Kdybych se znovu narodil, chtěl bych se naučit plavat, umět cizí jazyky a bejt hezkej. Jinak jsem ale měl v životě veliký štěstí. Dělal jsem a dělám to, čím jsem se chtěl živit už od pěti let. Kdo tohle má? Kdo to o sobě může říct?“ O své minulosti, morálních selháních a uměleckých dilematech mluví Jiří Lábus velmi otevřeně, bez stylizace i teatrality….

Rozhovor, který vedla s Jiřím Lábusem jeho kamarádka, dramaturgyně a bývalá kolegyně ze Studia Ypsilon Ilona Smejkalová, sestříhaný do pěti tematických dílů osobitého portrétu, proložený vtipnými audioukázkami i doplněný komentářem dalšího Lábusova blízkého kamaráda herce Pavla Baťka.

Touha stát se hercem, nebo dokonce bavičem přišla k Jiřímu Lábusovi už v raném dětství, herectví jako takové ho totiž fascinuje. K jeho nejdůležitějším profesním i lidským milníkům patřilo a patří setkání s Oldřichem Kaiserem, oblíbená dvojice spolu účinkovala i ve Studiu Ypsilon. Lábus s Kaiserem také vymysleli a natočili rozhlasový improvizační seriál Tlučhořovi, kde vytvářeli všechny postavy zábavného mnohadílného příběhu. Pod názvem Rodinka aneb Byli jsme a budem se poprvé vysílal na začátku devadesátých let, na stejnojmenný formát s novými díly navázali v roce 2022 právě prostřednictvím Audiotéky…

Jiří Lábus se rovněž nesmazatelně zapsal do srdcí mnoha dětí, kromě postavy „morálně diskutabilního“ Rumburaka i jako zelené, plyšové Jů. A přesto, že je skutečně oblíbeným dětským hercem, prince si zahrál pouze jednou. Často spíše ztvárňuje vysloveně nepříjemné postavy, jeden z nejodpudivějších charakterů byla jeho role ve filmu i audio-inscenaci Vlastníci. (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)