V čem by měl jít nový prezident Petr Pavel vládě po krku (2023)

Petr Šabata. Komentář.

Natočeno 2023. Premiéra 30. 1. 2023 (ČRo Plus, 3 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Šabata, Petr: Petr Šabata: V čem by měl jít nový prezident Petr Pavel vládě po krku. In web ČRo Plus, 30. leden 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Zvolený prezident Petr Pavel žije v obci Černouček, tedy v Ústeckém kraji. I tato skutečnost mu tak trochu dodává jednu jasnou prioritu: stát se hlasem slabších znevýhodněných regionů. Tedy vstoupit do řešení jednoho ze zásadních problémů České republiky.

Podle dat Evropského výboru regionů právě na Ústecku a také na Karlovarsku se i nyní prohlubuje zaostávání za průměrnou úrovní regionů EU – na rozdíl od zbytku země.

Je to jev výjimečný v celé střední a východní Evropě. Ale nemusíme hledat v evropských statistikách: právě tyto dva kraje – a zčásti i Moravskoslezský a některá menší území – mají dlouhodobě nejvyšší míru exekucí, sociálního vyloučení, vyšší nezaměstnanost, bytovou nouzi, horší systém vzdělávání i zdravotnictví, nezadržitelně se vylidňují.

Jak upozorňuje sociolog Daniel Prokop – ve většině okresů v Česku se nedostanou do 9. třídy základní školy tři procenta dětí. V některých regionech je to ale 20 i 30 procent. Chudoba se v těchto místech a rodinách předává z generace na generaci. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)