Před nebeskou bránou (2006)

Gundega Repšeová. Povídku současné lotyšské autorky vybral a přeložil Michal Škrabal.  Režie Vlado Rusko.

Účinkují Taťjana Medvecká a Jan Vlasák.

Natočeno v roce 2006 (30 min.). Repríza 10. 12. 2022 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.).

Lit.: anonym: Gundega Repšeová: Před nebeskou bránou. In web ČRo 3 Vltava, 4. květen 2006 (článek). – Cit.: Mezi množstvím nových jmen v současné lotyšské literatuře zaujala svými neobvyklými příběhy i autorka střední generace Gundega Repšeová. Z její poslední knihy povídek jsme vybrali tragikomický monolog ženy, adresovaný svatému Petrovi před nebeskou bránou.

Lotyšská literární tvorba zaznamenala výrazné oživení v 90. letech minulého století, poté, co si Lotyši ve své revoluci vyzpívali svobodu. Převažujícím žánrem je tam v současnosti poezie a krátká povídka. Nepřehlédnutelné je množství ženských autorek, mezi nejúspěšnější z nichž patří Nora Ikstenová, Andra Neiburgová, Inga Ábeleová a Gundega Repšeová.

Výběr z tvorby těchto autorek bude obsahem antologie, kterou připravil kolektiv mladých překladatelů, absolventů letonistiky na FFUK. Vyjde zde i naše dnešní povídka Gundegy Repšeové. Lotyšsko bude hlavním hostem letošního veletrhu Svět knihy, který se bude konat v Praze ve dnech 4. – 7. května.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)