V hotelu Bertram (2024)

Agatha Christie. Kompletní audiokniha.

Čte Otakar Brousek II. a Růžena Merunková.

Natočeno 2024. Vydalo Voxi v roce 2024 (MP3, celková délka 8 hod. 5 min.). Ukázka k poslechu zde.

Pozn.: Hotel Bertram. Ten si slečna Marplová zvolila jako místo, které chce navštívit. Když ji synovec Raymond West s manželkou Joan zvali na dovolenou, navrhovali různá přímořská letoviska, ona si ale vybrala londýnský hotel, ve kterém už bydlela kdysi v dětství. Může to vypadat jako výlet do starých časů – koblihy s marmeládou z opravdových jahod, vdolečky se spoustou másla, úžasný čaj. A ti hosté: popletený kanovník Pennyfather, lady Selina, plukovník Luscombe, několikrát vdaná Bess Sedgwicková, automobilový závodník Ladislaus Malinowski, mladá dívka Elvira Blakeová a dáma, která ji má na starosti. O zdánlivě poklidný hotel se ovšem zajímá policie v čele s inspektorem Davym, zvaným Otec. A pak jednoho dne kanovník Pennyfather, který měl odletět na kongres do Švýcarska, záhadně zmizí… (anotace)

Lit.:  Vavrečka, Lukáš: V Bertramu to končí. In web Naposlech.cz, 20. 6. 2024 (recenze). – Cit.:  Agatha Christie napsala s oblíbenou všetečnou dámou Jane Marplovou celkem dvanáct samostatných románů a s audioknižním vydáním příběhu zvaného V hotelu Bertram můžeme říct, že dílo bylo dokonáno a románová audioknižní série se uzavřela. To je jistě vhodný moment pro ohlédnutí a neméně také zhodnocení.

Britská spisovatelka Agatha Christie psala příběhy s hlavní představitelkou slečnou Jane Marplovou devětačtyřicet let. V hotelu Bertram je celkem dvanáctou a tedy i poslední detektivkou Agathy Christie, kterou vydavatelství Voxi skupiny Albatros Media uvedlo v rámci ucelené série marplovek (původně vydávaných pod značkou Vyšehrad), a celkem patnáctou audioknihou, kde vystupuje tato hrdinka (celkový počet totiž doplňují tři povídkové soubory: Mrazivé vraždy, Letní záhady a nedávno vydaná sbírka Třináct záhad). Od roku 2019 audioknižně vycházely ročně dva až tři romány a po úspěšné Vraždě na faře – vůbec prvním románu se slečnou Marplovou – následovaly další, nicméně už bez chronologického pořádku: Zapomenutá vražda, Mrtvá v knihovně, Vlak z Paddingtonu, Smysluplná vražda, Oznamuje se vražda, Kapsa plná žita, Prasklé zrcadlo, Není kouře bez ohýnku, Karibské tajemství, Nemesis a nakonec V hotelu Bertram.

V tomto příběhu se opět slečna Marplová vydává mimo své malebné městečko St. Mary Mead, tentokrát už ovšem nikoli za oceán. Na londýnský hotel Bertram má příjemné vzpomínky z dětství, a ty by si ráda připomněla. Ostatně na místě se všechno zdá být jako za starých časů. Tedy téměř všechno, i sem částečně vtrhla moderní doba, Američané, televize a hluk motorových vozidel. Navíc dříve z hotelu tak záhadně nemizeli hosté.

V Británii vyšel román poprvé v roce 1965 a můžeme se tu setkat se dvěma dalšími povědomými postavami. První je tajemný pan Robinson, který dříve vystupoval v poirotovské Kočce mezi holuby. Další je pak kanovník Pennyfather – nicméně v tomto případě nejde o dobře známého kanovníka Ambrose Pennefathera, na nějž jsme mohli narazit v dramatizaci Audiotéky Vražda na Nilu.

V rámci audioknižní série se povedl poměrně pěkný interpretační oblouk, totiž stejně jako ji v roce 2019 začali Otakar Brousek ml., coby vypravěč (toho času vikář Leonard Clement), a Růžena Merunková jako slečna Marplová, ve stejném složení téměř sto hodin dlouhou sérii oba dva i zakončili (v některých audioknihách jsme vlivem vypravěčského složení mohli kromě nich slyšet Jitku Ježkovou a v jednom případě i Jana Medunu). Jedním z mála nedostatků celé série je leckdy zmatečná, nepřesná nebo zcela nepravděpodobná výslovnost anglických jmen a místopisu (jako třeba Torquay) či jiných cizojazyčných slov a sousloví. V nahrávce V hotelu Bertram je to pak úsměvný svátek „Gáje Foukse“.

​V režii pro vydavatelství AudioStory, které pro VOXI celou sérii natáčí na klíč, se během práce na sérii vystřídali Pavla Nohýnková, Jindřiška Nováková a Daniel Tůma. Lze však s povděkem tvrdit, že na ladění ani kvalitě provedení to není nijak znát. Jednotný rámec všem dvanácti audioknihám navíc nedodává jen ustálený herecký tým nebo zvolená koncepce vícehlasé četby, ale i hudba Daniela Tůmy a Ondřeje Timpla aka Karpof Brothers. Tento typ skladeb pro smyčce, klavír a další nástroje včetně thereminu s příběhem Marplové výborně koresponduje a dotváří hravě napínavou atmosféru detektivek, které samy sebe neberou zbytečně vážně.

Díky všemu výše zmíněnému je i V hotelu Bertram velmi příjemným a komfortním posluchačským zážitkem, který stejně jako mnohé předchozí potěší všechny milovníky tohoto literárního světa i mluveného slova.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)