Já zírám! A občas je za něco bafnu (2024)

Iva Pekárková. Glosa.

Natočeno 2024. Premiéra 27. 8. 2024 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Glosa Plus.

Lit.: Iva Pekárková: Já zírám! In web ČRo Plus, 27. srpen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Když se teď i v Česku hodně hovoří o tom, že upřeně na někoho zírat může být jednou z forem obtěžování, kriticky jsem se nad sebou zamyslela. A zastyděla jsem se.

Vím, že propagátoři a propagátorky nezírání mají na mysli spíš upřené – a hladové – zírání muže na ženu, než objektivně vzato žádnou sexuální žádostivost neprojevující zírání ne už tak docela mladé dámy na osobu jakéhokoli věku a pohlaví.

I tak jsem šla do sebe a pokouším se nezírat. Bohužel je zírání podvědomá záležitost – oko prostě hledá něco zajímavějšího než ono „blbo“, do kterého skelným zrakem zíráváme, když jsme duchem někde jinde. Případně než rychlostí rozmazanou temnou zeď tunelu za oknem podzemní dráhy.

Nezírat – to vyžaduje určité soustředění. Mě navíc, jako zvědavého jedince, lidi kolem dost zajímají a vizuální aspekt zkoumání světa je pro mě hodně důležitý. A tak holt občas zírám.

A blahořečím Přírodě nebo náhodě nebo Bohu, zkrátka čemusi, co mě učinilo ženou. Žena si i v dnešní době může dovolit obtěžovat muže daleko horšími věcmi, než je zírání, a obyčejně jí to projde. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)