Hovory Plus – Karolína Peruth (2024)

Jak si mladý začínající psychoterapeut buduje důvěru v sebe sama, aby dokázal správně pracovat s klientem a skutečně mu pomáhal? O tom v Hovorech s mladou psycholožkou a psychoterapeutkou Karolínou Peruth, moderuje Tatiana Čabáková.

Natočeno 2024. Premiéra 5. 9. 2024 (ČRo Plus, 22:05 h.; 24 min.).

Lit.: lup – Čabáková, Tatiana: Každý máme nějakého „vnitřní kritika“, ale nesmí nad námi vítězit, tvrdí psycholožka v županu Peruth. In web ČRo Plus, 5. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Mladá psycholožka a psychoterapeutka Karolína Peruth je mj. spoluautorkou podcastu Psycholožky v županu. Do její soukromé ordinace chodí lidé všech věkových kategorií, nejčastěji ve věku 20 až 35 let. „Jejich problémy jsou různé a také se mění. Skrytým tématem u téměř všech klientů je vnitřní kritik,“ vysvětluje terapeutka v pořadu Hovory.

„To znamená, že pokud klient řeší přepracování nebo vyhoření, často se terapií dostaneme až k jeho sebekritice, perfekcionismu, problémům s nastavením hranic. A skončíme u ,vnitřního kritika‘. Lidé mají obavy, že když budou dělat něco špatně, stanou se i špatnými zaměstnanci, špatnými partnery a dokonce i špatnými lidmi a dětmi,“ tvrdí Peruth.

„Vnitřní kritik je totiž často úzkostným fenoménem, který se skrývá za spoustou obtíží. Kolikrát přijde klient s obrovským balíčkem problémů – chce se zbavit úzkosti, fobií apod. –, ale postupně se dostaneme úplně jinam, k tématu lásky a k tomu, že bychom se měli mít víc rádi a dovolit si být sami k sobě laskavější,“ doplňuje. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)