Hovory Plus – Marek Orko Vácha (2024)

Katolický kněz a biolog Marek Orko Vácha připouští, že svět, ve kterém žijeme, je nemocný: „Nikdy jsme nežili v idealistických starých zlatých časech, po kterých mnozí rádi touží a vzpomínají. Náš svět vždy byl a je problematický,“ říká. „Nauč se milovat svoje bližní, nesnaž se běžet, když se teprve učíme chodit. Dveře ke štěstí se otevírají směrem ven.“ Jsou vztahy a láska tím nejdůležitějším, co nás v životě pohání vpřed a pomáhá nám neztratit se v osamění? Mění nás velké dějinné události jako 11. září nebo válka na Ukrajině? Moderuje Renata Kalenská.

Natočeno 2024. Premiéra 11. 9. 2024 (ČRo Plus, 22:05 h.; 24 min.).

Lit.: Kalenská, Renata – lup: Orko Vácha: Svět je nemocný, ale uzdravit ho může každý z nás. Dějiny vždy píšou jednotlivci. In web ČRo Plus, 11. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Svět opravdu je nemocný – ale on vždy byl. Nikdy jsme nežili v idealistických starých zlatých časech, po kterých mnozí tak touží, a na které vzpomínají. A nikdy tu nebude ani ta utopie, po které touží zas jiní. Svět totiž vždy byl a bude problematický,“ říká biolog a kněz Marek Orko Vácha.

Psycholog Radek Ptáček napsal jen den před ukončením svého života, že pokud by měl po 25 letech v psychologii říct, co je v životě důležité, je to láska. „Láska, láska, láska a vlastně nic jiného. Pečujte o vztahy, protože jedině vztahy vám dají dobrý život,“ nabádal.

„Když si jeho slova člověk dočte, uvědomí si, že jsou stejná, jako najde někde v evangeliu. Je to úplně to stejné, vše je založeno na lásce. Židovství, křesťanství, to jsou tak  jednoduchá náboženství, kde se všude učí: miluj Boha, miluj svého bližního. To je úplně stejné, co napsal i Radek Ptáček.“

„A chci k tomu dodat: Kdekdo by asi řekl, že milovat Putina asi nejde. Na to mám odpověď: ,Nauč se milovat své bližní, své sourozence, manželku, své děti a nesnaž se běžet, když se teprve učíme chodit‘. Takže zkuste skutečně milovat ty, kteří jsou nám nejblíž – a ani to není někdy jednoduché,“ nabádá kněz a biolog. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)