Interview Plus – Petr Zahradník (2024)

Petr Zahradník, ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády, znalec Evropské unie. Evropa by měla postupovat společně a robustně investovat do digitalizace a obranného průmyslu, píše ve zprávě o konkurenceschopnosti EU bývalý prezident Evropské centrální banky Mario Draghi. Jeho závěry špičky Evropské unie podporují. Dokáže je ale někdo prosadit proti vůli sílících nacionalistických stran? Moderuje Šárka Fenyková.

Natočeno 2024. Premiéra 13. 9. 2024 (ČRo Plus, 11:34 h.; 26 min.).

Lit.: Fenyková, Šárka -  job: Unie je ekonomicky v nepohodlí, ale není to kalamita. Draghiho zpráva odhazuje růžové brýle, myslí si člen NERVu Zahradník. In web ČRo Plus, 13. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Evropa by měla postupovat společně a robustně investovat do digitalizace a obranného průmyslu, píše ve zprávě o konkurenceschopnosti Unie bývalý prezident Evropské centrální banky Mario Draghi. „Pokud Evropa nebude ekonomicky fungovat, tak řeže větev pod sebou samou,“ souhlasí v pořadu Interview Plus ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Petr Zahradník. (…)

Závěry Draghiho dokumentu podpořili vedoucí představitelé Evropské unie. „Je to zpráva, která odhazuje růžové brýle. Myslím si, že oficiální dokumenty evropských institucí občas trpí jakýmsi pokrytectvím. Ne úplně všechno, co si lidé nebo dokonce i autoři myslí, dávají na papír. A Draghiho zpráva mi přijde velmi upřímná,“ popisuje Zahradník.

Draghi v úvodním slově píše o tom, že za předpokladu, že by se nepodařilo naplnit cíle, které jsou v dokumentu formulovány, tak Evropská unie ztrácí oprávněnost své existence. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)