Za obzorem – Sýrie, Afghánistán a Jemen lákají youtubery (2024?)

Chtěli byste si prohlédnout starodávné památky v syrském Damašku? Navštívit město v Jemenu, kterému se říká Manhattan pouště? Nebo se procházet po afghánských horách? Kvůli konfliktům v těchto zemích to bohužel úplně nejde. To ale nezastavilo několik influencerů, kteří se do těchto míst vydali. Co jim tam hrozí a proč to dělají? Připravil Jiří Klečka.

Natočeno 2024 (?). Repríza 8. 9. 2024 (ČRo Plus, 23 min); 14. 9. 2024 (ČRo Plus, 11:33 h.; 23 min.).

Lit.: Klečka, Jiří: Sýrie, Afghánistán a Jemen lákají youtubery. Jezdí do války sbírat sledující na sítích. In web ČRo Plus, 8. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Válečné oblasti stále více lákají influencery a především youtubery. V posledních měsících se jich několik vydalo do Jemenu ale také do Afghánistánu a Sýrie. Ve videích často říkají, že chtějí svým divákům ukázat to, co se ve zprávách nedozví. Často ale jen převypráví to, co jim řeknou místní průvodci, a v jejich videích chybí kontext.

Youtuber Tom z videokanálu Yes Theori vyráží do zničeného syrského města Homs, které leží asi 160 kilometrů od Damašku. Jako každý, kdo by tak zničené místo navštívil, byl youtuber oprávněně v šoku. Ani přes to nezapomněl v jednom z monologů říct desetkrát slovo „já“. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)