Osobnost Plus – David Svoboda (2024)

David Svoboda, historik a ukrajinista. Dosavadnímu počínání a rétorice západních lídrů vůči Rusku vyčítá nerozhodnost, ostych a nesmělost; slova, která ve válečném kontextu znějí podle něj nepatřičně. Do jaké míry by udržení, či neudržení Ukrajiny mohlo ovlivnit geopoliticky zbytek světa? Měli bychom se připravovat na možnou prohru Ukrajiny a demokratického světa? A čeká, že si Ukrajinci zvolí po válce za prezidenta opět Volodymyra Zelenského? Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2024. Premiéra 16. 9. 2024 (ČRo Plus, 10:34 h.; 26 min.).

Lit.: ano – Tachecí, Barbora: Ukrajinista: Česko dává Rusku stále víc peněz, než kolik posílá na Ukrajinu. Pak se nemůžeme divit. In web ČRo Plus, 16. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Rusko má sice na Ukrajině obrovské ztráty, ale otázka vítězství Ukrajiny vězí také v dynamice ruské společnosti. „V tuto chvíli nelze uvažovat o tom, že by se ruská společnost nějak vzepřela režimu,“ je přesvědčený historik a ukrajinista David Svoboda z Muzea paměti XX. století ve vysílání Českého rozhlasu Plus. Dodává ale, že je skutečně možné, že Moskva válku prohraje.

„Evropský východ, to byl pro Západ zadní dvorek slušného spořádaného světa. O Rusku se vědělo, že je problémové, ale zároveň příliš mocné. Těšilo se určité advokacii a bylo zváno do salonu, byť tam chodilo v zabahněných holinkách,“ říká s nadsázkou v pořadu Osobnost Plus historik Svoboda.

V tomto kontextu také vnímá to, jak Evropa a Západ vnímají Ukrajinu. Západ samotný popisuje Svoboda jako prostor od Spojených států po Slovensko. To, co je dál, podle něj Západ příliš nevnímal. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)