Osobnost Plus – František Kalenda (2024)

František Kalenda, publicista, antropolog a spisovatel. Novou vysokou představitelkou pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku se po Josepu Borrellovi stane estonská expremiérka Kaja Kallasová. Co se od takto vyprofilované ženy, která skutečně rozumí Rusku, v čele evropské diplomacie dá čekat? Jakým způsobem má rezort komisaře pro mezinárodní partnerství pro Jozefa Síkelu přesah do strategické bezpečnosti Evropy, jak se domnívá ministr vnitra Vít Rakušan? A proč jsou diskuse o skládání nové vlády ve Francii tak rozpolcené? Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2024. Premiéra 18. 9. 2024 (ČRo Plus, 10:34 h.; 26 min.).

Lit.: Tachecí, Barbora – hof: Síkela má naději, že investicemi vyváží vliv Ruska a Číny v Africe, Asii a Latinské Americe, soudí publicista Kalenda. In web ČRo Plus, 18. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Ursula von der Leyenová oznámila složené své nové Evropské komise. Za Česko v ní bude dosavadní ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN), který bude mít na starosti mezinárodní spolupráci. To vzbudilo rozpaky mezi některými českými politiky, kteří očekávali silnější portfolio. „Není co slavit, ale nejde o nejhorší portfolio,“ hodnotí analytik, spisovatel a publicista František Kalenda pro Český rozhlas Plus.

Kdyby chtěla šéfka Evropské komise Česko vytrestat, mohla Síkelovi nadělit ještě horší portfolio, domnívá se Kalenda. Udělala tak například s Maďarskem, které nyní bude mít na starosti zdraví zvířat.

Kalenda upozorňuje také na to, že Síkela jako komisař pro mezinárodní partnerství bude mít přesah i do strategické bezpečnosti Evropy. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)