Interview Plus – Věra Jourová (2024)

Věra Jourová, dosavadní místopředsedkyně Evropské komise pro hodnoty a transparentnost. Ursula von der Leyenová představila nové složení Evropské komise. Český kandidát Jozef Síkela bude mít na starosti mezinárodní spolupráci. Jde o slabé portfolio bez faktického vlivu, jak říká opozice? Nebo naopak spojuje všechny české priority – ekonomiku, migraci a životní prostředí? Moderuje Šárka Fenyková.

Natočeno 2024. Premiéra 18. 9. 2024 (ČRo Plus, 11:34 h.; 26 min.).

Lit.: Fenyková, Šárka – ert (= Erhart, Michael): Chtěli jsme mít v Evropské komisi veliký rozpočet a aparát. Tohle Síkela získal, připomíná Jourová. In web ČRo Plus, 18. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Ursula von der Leyenová představila nové složení Evropské komise, v níž bude mít český komisař Jozef Síkela na starosti mezinárodní spolupráci. Jde o slabé portfolio bez faktického vlivu, jak tvrdí opozice, anebo je nejsilnější, jaké kdy Česko mělo? „Obě portfolia jsem měla tak silná, jak jsem si je udělala. Je to takové poměřování nepoměřitelného,“ namítá Věra Jourová, dosavadní místopředsedkyně Evropské komise pro hodnoty a transparentnost.

„Z Česka zaznívalo, že chceme silné portfolio podle dvou kritérií: velký rozpočet a velké generální ředitelství. A pan Síkela má portfolio, které má největší rozpočet a největší ředitelství. Pracovat bude zejména vně Unie, takže domů do Evropy moc nepřinese, ale jeho vliv může být zásadní,“ zdůrazňuje. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)