Chyba systému – Návrh rozpočtu na rok 2025 (2024)

Moderátor Jan Pokorný se v novém díle podcastu Chyba systému zaměřil na návrh rozpočtu na rok 2025, který by měla vláda předložit Sněmovně do konce září. Speciálním hostem je člen Národní ekonomické rady vlády Petr Janský. Mají české rozpočty dostatečnou rezervu na neočekávané události jako povodně? Jak dosáhnout vyrovnaného rozpočtu, který ale zároveň neopomíjí nutné investice do infrastruktury a do lidí? Editorka Karolína Kašparová. Zvukový obal Jaroslav Pokorný. Grafika František Novotný. Kreativní producent Lukáš Sapík.

Moderátor: Jan Pokorný. Hosté: Apolena Rychlíková, David Klimeš a Petr Jánský.

Natočeno 2024. Premiéra  21. 9. 2024 (ČRo Plus, 11:07 h.; 53 min.). Repríza 22. 9. 2024 (ČRo Plus, 18:07 h.).

Lit.: Pokorný, Jan – ert (= Erhart, Michael: Ekonom Janský: Rozpočet je málo orientovaný na cíle. Dnes je to jen účetnictví jdoucí do extrému. In web ČRo Plus, 20. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Vláda by koncem září měla začít schvalovat rozpočet na příští rok. Mezitím ale ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nevyloučil možnost novely letošního rozpočtu kvůli škodám způsobeným povodněmi, které podle odhadů dosahují desítek miliard korun. „Povodně nám mohou připomenout, že když potřebujeme fungující stát, tak také potřebujeme, aby měl peníze,“ říká pro Český rozhlas Plus ekonom Petr Janský. Podle něj by stát měl do budoucna počítat s větší rozpočtovou rezervou. (…)

„Státní rozpočet teď jde v účetnictví do extrému. Vymýšlejí se různé triky a kličky, aby deficit vypadal co nejlépe. Vyvádějí se prostředky mimo rozpočet státu, například si půjčuje Státní fond dopravní infrastruktury, takže schodek není těch před pár týdny oznámených 230 miliard, ale spíš okolo 250,“ popisuje ekonom.

Janský je členem Národní ekonomické rady vlády, do níž podle svých slov vstupoval s velmi nízkými očekáváními ohledně toho, jak budou politici naslouchat jejím závěrům. Skutečnost je lepší, než čekal, a vládu oceňuje za to, že se snaží výdaje zefektivnit.

„Po téměř třech letech ale přichází čas říct, že i po zefektivnění výdajů zde stále máme obrovský deficit. Nelze říct, že se zadlužujeme, protože už není kde škrtat, je tu i příjmová stránka rozpočtu. Rádi poradíme, jak příjmy zvýšit s co nejmenšími negativními dopady, ale o tom se diskutuje málo,“ podotýká pracovník Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)