5:59 – Povolební analýza: Babišova tsunami a neprohra Spolu (2024)

Připravila Kateřina Šafaříková. Editor a koeditor Dominika Kubištová. Sound design David Kaiser. Hudba Martin Hůla. Zdroje audioukázek: ČT24.

Hovoří politolog Jakub Lysek.

Natočeno ve volebním štábu Seznam Zpráv v roce 2024. Webová premiéra 22. 9. 2024 (Seznam Zprávy, 5:59 h.; 25 min.).

Lit.: Šafaříková, Kateřina: ANO si za rok může sáhnout k 38 % hlasů, říká politolog ke krajským volbám. In web Seznam Zprávy, 22. 9. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Česko má za sebou krajské volby, ve kterých stejně jako před čtyřmi lety vyhrálo hnutí ANO. Mezi poraženými jsou naopak vládní Piráti, kteří se dostali do zastupitelstva jen v jednom z krajů a v říjnu budou rozhodovat o svém dalším osudu. Podcast 5:59 přináší povolební analýzu s politologem Jakubem Lyskem. (…)

Hnutí ANO dominovalo letošním volbám. Nakonec se na první příčce umístilo v deseti ze třinácti krajů. Podle politologa Jakuba Lyska z Univerzity Palackého v Olomouci je zajímavé podívat se zejména na jejich úspěch v krajích, jako je Ústecký nebo Karlovarský, kde strana získala značný náskok před ostatními uskupeními, a to navzdory tomu, že tyto lokality nejsou zatížené socioekonomickým znevýhodněním, které by stranám jako ANO mohlo nahrávat.

„To naznačuje, že ve sněmovních volbách, které se budou konat zhruba za rok, si hnutí ANO může za příznivých okolností sáhnout ke 37 nebo 38 procentům hlasů,“ říká Lysek. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)