Bruselské chlebíčky – Telička: Síkela potřebuje do čela týmu těžkou váhu (2024)

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová vstupuje do svého druhého mandátu ještě silnější než dřív. Bude mít v nové komisi vnitřní opozici? A kteří noví eurokomisaři se zařadí mezi hlavní tváře unijní exekutivy? Témata pro 113. díl podcastu Bruselské chlebíčky, který připravila Zdeňka Trachtová.

Hovoří první český eurokomisař Pavel Telička.

Natočeno 2024. Premiéra 23. 9. 2024 (ČRo Plus, 14:33 h.; 37 min.).

Lit.: Trachtová, Zdeňka – and: Síkela potřebuje do čela kabinetu těžkou váhu, míní Telička. Otazníky má u jeho komunikace. In web ČRo 1 Radiožurnál, 23. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Kandidátům na eurokomisaře, včetně končícího ministra průmyslu Jozefa Síkely za hnutí STAN, začíná náročné období. Musí se důkladně připravit na veřejná slyšení v Evropském parlamentu a také začít skládat svůj tým – v první řadě vybrat šéfa či šéfku svého kabinetu. „Chce to těžkou váhu, někoho, koho všichni znají, koho respektují,“ říká bývalý eurokomisař Pavel Telička. Kvalitní tým odborníků, kteří jsou silně komunikačně vybavení, je podle něho základ.

Portfolio Mezinárodní partnerství a Global Gateway, které v budoucí Evropské komisi připadlo Síkelovi, považuje Pavel Telička za zajímavé a středně významné. Kritice z řad opozice nerozumí. (…)

„Bohužel česká politika je o kydání hnoje a o neschopnosti někomu přiznat zásluhu a být pozitivní. Opravdu sklouzáváme k velmi špatné politické kultuře,“ soudí Telička, který byl prvním českým evropským komisařem.

Domnívat se, že by jakýkoli eurokomisař sehrával významnější roli například v pomoci firmám svého členského státu, je podle něj iluze. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)