Reaktor Vlevo dole – Hledá se předseda. A pak ještě jeden (2024)

Přežijí Piráti pád Ivana Bartoše? A odejdou konečně z vlády? Připravili Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková.

Natočeno 2024. Webová premiéra 23. 9. 2024 (Seznam Zprávy, 15:40 h.; 26 min.).

Lit.: Stuchlíková, Lucie – Dolejší, Václav: Vlevo dole: U Pirátů hoří. Nevědí, jestli hasit, nebo vyskakovat oknem. In web Seznam Zprávy, 23. 9. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Piráti přišli o šéfa a nového zatím marně shánějí. U lidovců už se rýsuje kandidátů na nového šéfa víc, jedno ale mají obě partaje společné – nikomu se do čela strany v problémech nijak zvlášť nechce. Téma pro povolební Vlevo dole.

„Pro Piráty je to naprosto neznámá situace. V celé historii strany prakticky nebylo období, kdy by se nemohli spolehnout na Ivana Bartoše,“ říká v podcastu Lucie Stuchlíková. A každý z možných kandidátů má nějaký háček – ministr Lipavský funkci nechce, Markéta Gregorová je zase jako místopředsedkyně spoluodpovědná za volební debakl. A Zdeněk Hřib? Ten zatím mlčí.

Osobnost nového šéfa navíc bude mít vliv i na to, jestli Piráti zůstanou ve vládě, nebo odejdou. Zatím to spíš vypadá, že ne – do odcházení z kabinetu se příliš nehrnou ani lidé, kteří volají po Bartošově hlavě.

„Žádná z variant pro ně není moc dobrá. Odcházet na poslední chvíli do opozice, navíc ve chvíli, kdy je digitalizace stavebního řízení průšvih, nepomůže,“ připomíná Václav Dolejší.

U lidovců se mezitím situace vyvíjí pozvolněji. Marian Jurečka s oznámením, jestli bude obhajovat předsednický post, zatím takticky vyčkává. A stejně tak možní konkurenti Jan Grolich nebo Jiří Čunek. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)