Časová kapsle? Odborníci vyjmuli dosud neznámé dokumenty z kamen v Mahenově památníku v Brně (2024)

Dosud neznámé dokumenty vyjmuli odborníci z kamen v Mahenově památníku v Brně. V domě, který byl posledním bydlištěm spisovatele Jiřího Mahena. Co všechno se v kamnech našlo?  Reportáž připravila Vlasta Gajdošíková.

Hovoří restaurátorka Moravského zemského archivu Pavla Lukasová.

Připravilo Brno v roce 2024. Premiéra 23. 9. 2024 (ČRo Brno, 15:20 h.; 3 min.) v cyklu Zprávy z jižní Moravy.

Lit.: Gajdošíková, Vlasta: Časová kapsle? Odborníci vyjmuli dosud neznámé dokumenty z kamen v Mahenově památníku v Brně. In web ČRo Brno, 23. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Kamna v Mahenově památníku v Brně obsahující dokumenty i papírový odpad dnes prozkoumali odborníci. Vyndali z nich písemnosti, které tam s největší pravděpodobností vyhodila vdova po spisovateli Jiřím Mahenovi Karla.

Po její smrti se dům, kde Mahenovi bydleli, stal památníkem, který spravuje knihovna nesoucí spisovatelovo jméno. Co se s nalezenými dokumenty bude dít teď?

„Je nutné, aby se nález mechanicky očistil, a poté se musí rozložit archiválie, které tam jsou zmačkané. Pak už bude na doktorech, aby se podívali, co všechno se v kamnech našlo,“ popisuje restaurátorka Moravského zemského archivu Pavla Lukasová.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)