Modlitba za mlčení (2024)

Linda Castillo. Kompletní audiokniha.

Čte Barbora Goldmannová.

Natočeno 2024. Vydala Audiotéka – MOBA v roce 2024 (MP3, celková délka 10 hod. 15 min.). Ukázka k poslechu zde.

Série: Případy Kate Burkholderové #2

Pozn.:  Děsivý nález na farmě amišskou komunitu doslova šokuje. Kdo mohl spáchat tak hrůzný čin? A jsou v ohrožení i další členové komunity?  Vměstečku Painters Mill v Ohiu tvoří třetinu obyvatel amišové, pro něž je typický prostý a mírumilovný životní styl bez vymožeností moderní civilizace. Když se na farmě amišské rodiny Plankových najde sedm mrtvých těl, připadají si místní jako ve zlém snu. Kdosi vyvraždil celou rodinu, dcery Annie a Mary byly navíc surově mučeny a pohlavně zneužity. Případu se ujímá náčelnice místní policie Kate Burkholderová…  (anotace)

Lit.: Tarnovský, Marek: Dvě výmluvné audioknihy o mlčení. In web Naposlech.cz, 23. 9. 2024 (recenze). – Cit.: Náboženskou komunitu Amišů máme u nás převážně spojenou s několika popkulturními referencemi. Amišové, či chcete-li amenité, se objevili v pár filmech (především v thrilleru Svědek Petera Weira s Harrisonem Fordem v hlavní roli), paroduje je píseň ‚Weird Al‘ Yankovice Amish Paradise nebo se s nimi setkáme v seriálech Simpsonovi či Family Guy.

Nejběžnější představa o této ultrakonzervativní křesťanské sektě, kterou si lidé často pletou s podobným duchovním hnutím Mennonitů, zřejmě bude ta o malé komunitě lidí mimo manistream, která se obléká podobně jako ortodoxní Židé, věří v Ježíše, mluví divnou němčinou a obdivuhodnou rychlostí v řádu minut dokáže kolektivně postavit dřevěný dům. Každopádně je pro nepoučeného laika už samotná existence amišských novokřtěnců opředena jistou pavučinou exotického tajemna a když se k tomu přidá i pořádně krvavý detektivní příběh, je zaděláno na bestseller.

A tak se i stalo. Americká autorka průměrně úspěšných ženských románů a romantických thrillerů Linda Castillo (*1960) totiž v roce 2009 rozepsala svou sérii s mladou policejní vyšetřovatelkou Kate Burkholder a její případy zasadila právě do amišské komunity v Ohiu, kde sama vyrostla a kde, ačkoli nebyla nikdy její součástí, amišské věřící běžně potkávala. Úspěch byl na světě, a to včetně umístění několika knih série v prestižních žebříčcích deníků New York Times a USA Today. Od prvního románu Slib mlčení, který byl v roce 2013 dokonce pod názvem Amišská vražda natočen jako televizní film kabelovky Lifetime se sympatickou kanadskou herečkou Neve Campbell v hlavní roli, se série rozrostla na šestnáct románů, z nich všechny vyšly česky (s výjimkou posledního, který však spatřil světlo světa teprve letos v červenci), a jedenáct povídek. A díky spolupráci českého knižního nakladatele MOBA a Audiotéky jsou též k mání zatím dva první romány, a to ve výborné zvukové podobě.

Kate Bulkholder je typickou seriálovou hrdinkou. Je náčelnicí policejního oddělení v Painters Mill v Ohiu, kde v jejím dětství řádil sériový vrah a ona se málem stala jeho obětí. Důsledky jeho tehdejšího řádění, především to, že vraha sama zastřelila, ji vyvedly z místní, jakékoli násilí odmítající komunity Amišů. A vše z minulosti od začátku funguje jako klasický batůžek s tajemstvím, který si hrdinové detektivních sérií tak rádi nosí s sebou, aby z něj čas od času vytáhli tu náznak, tu kusou vzpomínku, z nichž se napříč romány postupně složí celý jejich příběh.

Po šestnácti letech jako by se týž vrah do Painters Hill vrátil – stejný typ oběti a stejný způsob jejího zohavení vyvolají na poklidném americkém venkově bezmála paniku. Od začátku své série staví Castillo na kontrastu mezi sociálními normami, které obecně přijímáme jako běžné, a uzavřenou, stroze žijící ultrakonzervativní populací s životními postoji, proti nimž jsou názory naší Aliance pro rodinu oázou společenského liberalismu. Odtud také časté použití slov spjatých s mezilidskou komunikací v názvech jejích knih – mlčení, mluvit, promlouvat či tajemství.

Druhý román nese název Modlitba za mlčení a odehrává se o necelý rok později. Velmi krvavý příběh o brutálním vyvraždění amišské rodiny Plankových opět nabízí svižně napsanou detektivku s množstvím morbidních detailů, sympatických pokusů o dějové zvraty a v jistém smyslu deaverovským způsobem klamání čtenáře.

V podání brněnské herečky, moderátorky a zpěvačky Barbory Goldmannové, která se v režii Ondřeje Černého ujala interpretace, jde o velmi dobře odvyprávěný příběh, v němž Goldmannová opět osvědčuje nejen herecký talent a technickou profesionalitu, ale i několik už ne tak obvyklých schopností, které činí její přednes výjimečný a z nichž je nejzřetelnější obrovský smysl pro rytmus vyprávění a pro drobné, ale funkční změny jeho tempa.

Goldmannové výkon by zřejmě pozvedl i lecjakou nudnou knihu na příjemné poslouchání, ale v případě obou prozatím vydaných detektivek Lindy Castillo to není zapotřebí, protože zde nudu opravdu nečekejme, jen dobře napsané krimi z extrémně zajímavého prostředí. Na to, zda Castillo udrží úroveň i nadále, nebo zda se i vysoce zajímavé prostředí nakonec vyčerpá, si ve zvukové podobě musíme ještě chvilku počkat. Popularita tištěných knih však naznačuje, že to nebude trvat dlouho.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)