Spektakulärer Fund. Bisher unbekanntes Werk von Mozart in Leipzig entdeckt (Velkolepý nález. V Lipsku objeveno dosud neznámé Mozartovo dílo, 2024)

Reportáž o objevení neznámé skladby Wolfganga Amadea Mozarta.

Hovoří Susanne Metz.

Natočeno 2024. Premiéra 19. 9. 2024 (MDR Radio, 5 min.).

Lit.: epd – : Spektakulärer Fund. Bisher unbekanntes Werk von Mozart in Leipzig entdeckt. In web MDR, 19. 9. 2024 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: In der Städtischen Musikbibliothek in Leipzig ist eine bisher unbekannte Komposition von Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) gefunden worden. Bei dem Fund handelt es sich um die Abschrift eines Jugendwerkes des weltberühmten Komponisten. Die deutsche Erstaufführung findet am Samstag in der Oper Leipzig statt. In Mozarts Heimatstadt Salzburg erklang die „Ganz kleine Nachtmusik“ bereits am Donnerstag bei der Uraufführung. (…)

Lit.: Himmer, Ondřej: Muzikologové našli notový zápis dosud neobjevené skladby Mozarta. Je to zřejmě jediná dochovaná kopie. In web IRozhlas, 21. 9. 2024 (článek). – Cit.: Senzace ve světě vážné hudby – i tak se píše o nečekaném objevu dosud neznámého díla od hudebního génia Wolfgaga Amadea Mozarta. Dlouho ztracený notový záznam se podařilo objevit v regálech archivu v německém Lipsku.

Malou noční hudbu od Mozarta zná téměř každý, třebaže ne po názvu, ale jen od slyšení. Teď, více než 230 let po Mozartově smrti, vyšla na světlo světa jeho dosud neznámá skladba, která nese jméno Úplně malá noční hudba. (…)

Jedná se o opis někým jiným kolem roku 1780. Není podepsaná Mozartem, ale on je tam uvedený jako autor, stejně jako je tam napsaný název Ganz kleine Nachtmusik, čili Úplně malá noční hudba.

Podle ředitelky Lipského muzea Susanne Metzové jsou si ale odborníci celkem jistí, že to skutečně je Mozartovo dílo.

„Výzkumníci ze Salzburku, kde jsou největší specialisté na Mozarta, říkají: My to považujeme za velmi jisté, i když je to jen opis a není to psané Mozartovou rukou,“ řekla v rozhovoru pro německé veřejnoprávní rádio MDR. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)