Prvé hodinky (První hodinky, 1959)

Jozef Gregor Tajovský. Rozhlasová dramatizace. Režie Elena Bauerová.

Účinkují Jozef Kroner, Darja Miškivová, Miroslav Šebo, Oľga Adamčíková, Jozef Sodoma, Katka Minichová, Peter Gudan.

Natočeno 1959.  Obnovená premiéra 27. 9. 2024 (SRo 8 Rádio Litera, 2:00 h.). Repríza 27. 9. – 3. 10. 2024 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Šaráková, Lucia: Naše duše – s farbami i tmou jesene. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 22. 9. 2024 (článek). – Cit.: Prehupli sme sa spolu s vami až do týchto jesenných dní. Existuje však aj niečo ako jeseň v duši – keď duša začína starnúť alebo je v nej popri pestrých farbách o niečo viac tmy, úzkostí, strachov, paniky, dezilúzie, rezignácie či neslobody. Duša, ktorá síce konečne spomalí, ale zažíva osamelosť. V poslednom čase sa na trhu objavujú knihy o tom, že už nemusíme starnúť, starnutiu je koniec, že vďaka pohybu môžeme obnovovať svoj mozog. Pozývame vás preto tento týždeň na naše jesenné chodníčky starnúcich a ubolených duší. (…)

V našom vysielaní nájdete i poviedku Jozefa Gregora Tajovského Prvé hodinky, v ktorej sledujeme láskyplný vzťah vnuka a starého otca. Vybrali sme jej staršie spracovanie z roku 1959. (….)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)