Konec Pirátů v Čechách, nebo jen ve vládě? (2024)

Petr Hartman. Komentář.

Natočeno 2024. Premiéra 25. 9. 2024 (ČRo Plus, 3 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Hartman, Petr: Petr Hartman: Konec Pirátů v Čechách, nebo jen ve vládě? In web ČRo Plus, 25. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Podraz, nebo logický krok? Takto diametrálně rozdílně jde pohlížet na rozhodnutí premiéra Petra Fialy (ODS) odvolat ministra Ivana Bartoše. Má na to právo, které by měli Piráti respektovat. Předseda vlády nese za její chod největší odpovědnost, a proto může zásadním způsobem zasahovat do jejího složení.

Například v momentu, kdy není spokojený s průběhem digitalizace stavebního řízení. V případě koaličního kabinetu by ale měl ke změnám sáhnout až po projednání s příslušným koaličním partnerem.

Petr Fiala se s Ivanem Bartošem osobně sešel, proto měl příležitost danou změnu s ním konzultovat. Z Bartošových výroků pronesených bezprostředně po jejich schůzce ale vyplývá, že o změně na postu ministra pro místní rozvoj vůbec nehovořili.

Z logického kroku se stal de facto podraz, byť v souladu s ústavními pravomocemi premiéra. Ten sice mohl teoreticky svůj pohled na fungování Ivana Bartoše v kabinetu skutečně během pár hodin přehodnotit. Nic mu však nebránilo v tom, aby to s dotčeným ministrem znovu osobně probral.

To se nestalo. Končící ministr byl de facto postaven před hotovou věc prostřednictvím krátkého telefonního hovoru. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)