Osobnost Plus – Roman Máca (2024)

Roman Máca, bezpečnostní analytik zaměřený na média a informační a komunikační technologie. Rusko je údajně nejaktivnějším zahraničním protivníkem, který se snaží ovlivnit americké prezidentské volby, zatímco Čína se více zaměřuje na ovlivňování méně významných voleb. Kdyby se měla porovnat Čína a Rusko, pokud jde o šíření dezinformací ? jak by to srovnání dopadlo? Je nějaká země, která se umí bránit dezinformacím opravdu dobře? Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2024. Premiéra 26. 9. 2024 (ČRo Plus, 10:34 h.; 26 min.).

Lit.: Tachecí, Barbora – jkd: Analytik: Dřív byly trollí farmy fyzické třeba v Petrohradě. Dnes fungují autonomně pomocí AI. In web ČRo Plus, 26. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Rusko vytvořilo pomocí umělé inteligence víc obsahu k ovlivnění amerických prezidentských voleb než kterákoliv jiná mocnost, uvedl podle agentury Reuters zdroj z amerických zpravodajských služeb. Propagandisté ale v menší míře cílí i na další země včetně Česka. „Kromě zmatku, strachu, nenávisti a rozdělování společnosti u nás také vyvolávají nedůvěru k institucím,‘’ popisuje v pořadu Osobnost Plus bezpečnostní analytik Roman Máca.  (…)

„Podporují své politické koně u nás a snaží se uškodit jejich oponentům,“ tvrdí bezpečnostní analytik další cíle ruských propagandistů. Poškodit tím mohou podle něj českou vládu a obecně politické směry, které podporují Ukrajinu a vymezují se proti agresivní ruské politice.

Mezi zmiňované „politické koně“ patří například koalice Stačilo!, SPD a Trikolora, říká Máca s odkazem na ruského politologa a propagandistu Vadima Truchečeva, který právě tyto strany a uskupení označil za síly zcela loajální Rusku.

Máca poukazuje na české prezidentské voleb. Podle něj bylo zřejmé, že proruské síly tlačily jako vhodného kandidáta v prvním kole Jaroslava Baštu (SPD) a ve druhém pak Andreje Babiše (ANO), který pro ně představoval „menší zlo“.

Menším zlem je podle něj pro tyto proudy i současná politika hnutí ANO, které se z liberálních pozic posouvá k národnímu konzervatismu.

„Říkají ‚my chceme mír‘. Každý chce mír. Ale tyhle řeči od našich takzvaných vlastenců znamenají jenom ‚zastavte pomoc Ukrajině, aby ji Vladimir Putin mohl snáze dobýt.‘ To žádný mír není a pro Rusy je to lepší volba,“ tvrdí bezpečnostní analytik, který dříve spolupracoval s Institutem pro politiku a společnost napojeným na hnutí ANO.

Máca v pořadu Osobnost Plus dodává, že ruské síly si uvědomují, že podpora Stačilo!, SPD a Trikolory nestačí, neboť jen z těchto stran vládu nesestaví, a proto se zaměřují i na silnější aktéry. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)