Studio N – Tasovská, Malá, Doláková: MeToo do Česka nedorazilo, někteří muži mají strach ze silných žen a ztráty pozice (2024)

Připravil Filip Titlbach.

Hovoří herečky Alžběta Malá, Alena Doláková a režisérka Klára Tasovská.

Natočeno 2024 (Plzeň). Webová premiéra 30. 9. 2024 (Deník N, 11:30 h.; 26 h.; HeroHero 89 min.).

Lit.: Titlbach, Filip: MeToo do Česka nedorazilo, někteří muži mají strach ze silných žen a ztráty pozice, shodují se filmové tvůrkyně. In web Deník N, 30. 9. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  O obtěžování na place, stereotypních rolích i funkci intimního koordinátora, který má dohlížet na sexuální scény, promluvily herečky Alžběta Malá, Alena Doláková a režisérka Klára Tasovská. V otevřeném rozhovoru odpovídaly Filipu Titlbachovi na živém natáčení Studia N na filmovém festivalu Finále Plzeň.

„Producent mi řekl, že se s režisérem shodl na tom, že mám mr*avý oči,“ vypráví herečka Alžběta Malá. „Nechala jsem si tehdy líbit věci, které už bych si dnes líbit nenechala,“ říká v rozhovoru.

S obtěžováním se na natáčení setkala i její herecká kolegyně Alena Doláková. „Komparzista mi sáhl na prso,“ popisuje nepříjemný moment. „Byla jsem už tehdy aktivistka za MeToo a stejně jsem měla problém to nahlásit.“

Režisérka Klára Tasovská vzpomíná na studia, kde jí odrazovali od výběru profese. „Na FAMU jsem se dozvěděla, že studovat režii je zbytečné, protože stejně budu mít děti a už to nikdy dělat nebudu. S tímhle se tam vychovávají ženské režisérky,“ říká.

Všechny filmové tvůrkyně se shodují na tom, že obstát coby herečka v průmyslu, kterému dominují muži, je náročné. „Producenti obsazují herečky i podle počtu sledujících na Instagramu. Musíte být populární, nekomplikovaná a nemít názor,“ tvrdí Doláková.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)