5:59 – Temná stránka ledového muže Wima Hofa (2024)

Připravila Kateřina Šafaříková. Editor a koeditor Matěj Válek, Dominika Kubištová. Sound design David Kaiser. Hudba Martin Hůla. Zdroje audioukázek: ČT1, Český rozhlas Radiožurnál, Radio Wave, YouTube – Wim Hof (@wimhof1), YT – Meltingpot (@Meltingpotforum).

Hovoří spoluautorka investigativního článku Anneke Stoffelenová.

Natočeno 2024. Webová premiéra 4. 10. 2024 (Seznam Zprávy, 5:59 h.; 26 min.).

Lit.: Šafaříková, Kateřina: Ledový násilník. Wim Hof není tím, za koho se vydává, říká reportérka. In web Seznam Zprávy, 4. 10. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Wim Hof byl až dosud známý jako propagátor extrémního otužování a životního stylu, který jeho následovníky přibližuje přírodě. Teď však novináři z jeho rodného Nizozemska zveřejnili rozsáhlý článek, který Hofa vykresluje jako domácího násilníka a trýznitele. O zjištěních mluvíme se spoluautorkou investigace. (…)

Do současnosti Wim Hof proslul jako světový rekordman, extrémní sportovec a zejména propagátor metody, která má lidem pomáhat skrze otužování, vědomé dýchání a meditaci. Nizozemec se díky tomu stal populární zejména ve Spojených státech nebo Velké Británii. Jeho oblibu dokazuje třeba i to, že se stal hostem řady amerických pořadů, jako je třeba The Oprah Winfrey Show, a na svých účtech na sociálních sítích má miliony sledujících.

„Ledový muž“, jak se mu přezdívá, ovšem kvůli svému „učení“ v minulosti čelil i kritice z řad odborné veřejnosti. Část expertů upozorňovala na to, že jeho přístupy balancují na hraně šarlatánství.

Teď nizozemští novináři deníku de Volkskrant nicméně přišli se závažnými svědectvími přímo z jeho rodiny, která jsou podpořená nejrůznějšími dokumenty –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ od soudních rozsudků po lékařské zprávy. To vše odhaluje Hofovu temnější stránku. „Z televizní obrazovky na vás působí jako velmi sympatický člověk, jenže u něj doma se odehrával úplně jiný příběh,“ popisuje v podcastu 5:59 spoluautorka investigativního článku Anneke Stoffelenová. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)